• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beograd.rs

02.03.2018

18:05

BEOGRADSKI SLOŽNI MOZAIK: Mladenović: Nastavljamo rad na poboljšanju položaja nacionalnih manjina!

Beograd

BEOGRADSKI SLOŽNI MOZAIK: Mladenović: Nastavljamo rad na poboljšanju položaja nacionalnih manjina!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović obratio se danas u Starom dvoru učesnicima okruglog stola pod nazivom "Beogradski složni mozaik", koji je posvećen pravima i položaju nacionalnih manjina 

Organizatori skupa su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Gradom Beogradom.

Mladenović je tom prilikom naglasio da je Beograd otvoren grad, u kojem se stanovništvo ne određuje prema nacionalnoj pripadnosti. 

- Skup "Beogradski složni mozaik" govori o očuvanju duha Beograda, odnosno duha otvorenosti prema svima. Grad Beograd ima odličan odnos sa predstavnicima Saveta nacionalnih manjina, ali i sledi politiku Vlade Republike Srbije i Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije. U tom smislu, ovakve konferencije i skupovi veoma su važni za dijalog, razmenu iskustava, predstavljanje ili iznošenje problema sa kojima se zajedničkim snagama moramo uhvatiti u koštac - rekao je Mladenović.

On je podsetio da je u prethodnom periodu urađeno zaista mnogo na stambenom zbrinjavanju najugroženijih grupa u našem gradu. 

- Rezultati su vidljivi, pre svega, u smislu velikog broja novih stambenih jedinica i čitavih naselja gde smo zbrinjavali porodice koje su duži niz godina živele u nehumanim uslovima. Beograd kao glavni i najveći grad ostaje sigurno pod najjačom lupom javnosti kada je reč o socijalnoj politici. Nastavljamo sa vođenjem odgovorne socijalne politike - poručio je Mladenović. 

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da svi građani Beograda bez obzira na nacionalnu pripadnost mogu da ostvare sva prava i usluge socijalne zaštite i sve vrste podrške koje grad pruža.

- U prethodnom periodu mnogo je urađeno na unapređenju položaja pripadnika romske populacije u Beogradu. Najznačajniji rezultati su dva velika projekta - „Sagradimo dom zajedno" i zbrinjavanje porodica koje su živele u neformalnom naselju ispod Mosta na Adi. U okviru prvog, 121 romska porodica dobila je stambenu podršku bilo dodelom socijalnih stanova, kupovinom montažnih kuća ili kuća sa okućnicom, dok je u okviru drugog projekta 51 porodica dobila krov nad glavom. Grad Beograd sistemski i na međusektorski način prati ostvarivanje prava Roma - naglasila je Nataša Stanisavljević. 

Ona je dodala da je osim stambenog zbrinjavanja, pružana i zdravstvena i obrazovna podrška, ali i pomoć pri zapošljavanju i otvaranju malih preduzeća. U prethodnom periodu 28 žena Romkinja pokrenulo je svoje poslove. 

Na tome se neće stati, poručila je Stanisavljevićeva.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, istakao je da će uskoro biti donet set zakona o manjinskim pravima koji bi trebalo da poboljša uslove života manjinskih zajednica i dodao da ono što se radi u ovoj oblasti čini novi kvalitet koji Srbija unosi u Evropu, a to je međuetnički dijalog. 

Beograd.rs

Suzana  Paunović, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, naglasila je da je izuzetno važno da lokalne samouprave budu u punoj meri uključene u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina.

Kako je rekla, u proteklom periodu više od 60 lokalnih samouprava i zaposlenih u njima prošlo je kroz različite vrste obuka koje se tiču podrške i pomoći građanima u ostvarivanju manjinskih prava.   

Događaju su prisustvovali i Maja Bajagić, podsekretarka za privredu, i Dragoljub Acković, predstavnik romske nacionalne manjine, i Stipe Ercegović, režiser, a nakon uvodnih obraćanja prikazan je spot "Zajedno, mi smo Srbija", kao i dokumentarno-igrani film pod nazivom „Ilija Okrugić - Domovino slatko milovanje".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set