• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.05.2018

14:23

OBNOVA SPOMENIKA zahvalnosti Francuskoj do 10. avgusta!

Beograd

OBNOVA SPOMENIKA zahvalnosti Francuskoj do 10. avgusta!

Podeli vest

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni i gradski menadžer Goran Vesić obišli su danas radove na rekonstrukciji Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, čiju obnovu su finansirale dve zemlje

Gradski menadžer zahvalio je Vladi Francuske na ulaganju u obnovu spomenika, koji će, kako se očekuje, ponovo biti postavljen 10. avgusta ove godine.
Vesić je poručio francuskom ambasadoru da ima najlepši posao, i istakao:

- Lako je biti ambasador Francuske, zemlje koja je za Srbiju prijatelj.

Vesić je dodao je da je Spomenik zahvalnosti Francuskoj jedinstven primer spomenika u svetu gde se jedna država zahvaljuje drugoj za ono što je za nju uradila u ratu.

Upravo iz tog razloga, gradski menadžer naglasio je da je Grad ponosan na taj spomenik, jer je još jedan dokaz prijateljstva i veze dve zemlje.

Podsetio je da je reč o delu poznatog vajara Ivana Meštrovića, i da je otkriven 1930. godine u znak saradnje dve zemlje tokom Prvog svetskog rata.

- Spomenik je delo Meštrovića, koji je uradio i spomenik Pobedniku, tako da sa ponosom čuvamo spomenike po kojima se naš grad prepoznaje - kazao je Vesić.

Beograd.rs

On je dodao i da se obnova spomenika, koji su zajednički finansirali Srbija i Francuska, u potpunosti uklapa u politiku Beograda - a to je obnova kulture sećanja, kako bismo u budućnosti mogli da donosimo prave doluke.

- Osim spomenika, koji je divan primer ljubavi, poslednje dve godine imamo zaista dobru saradnju dve zemlje, koju možete da vidite po učestalim razgovorima zvaničnika Srbije i Francuske, kao i sve većem prisustvu francuskih kompanija u našoj zemlji - zaključio je gradski menadžer.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni istakao je da je ovo važan i dirljiv dan za njega, poseta spomeniku koji je simbol specijalnih odnosa koji vežu Srbiju i Francusku.

- Ono što, pre svega, obeležavamo je francusko-srpsko prijateljstvo u Prvom svetskom ratu. Istoriju koja je sastavljena od prijateljstva, herojstva, žrtve i zajedničke pomoći - rekao je Mondoloni. 

Beograd.rs


Poručio je da je važno što spomenik govori o zajedničkoj borbi, ali i što je okrenut kao obrazovanju mladih o tom periodu.

- Sto godina od Prvog svetskog rata Francuska i Srbija odlučile su zajedno da obnove spomenik. Mislim da je to jako lepa slika, da radimo zajedno na svim planovima - političkoj,ekonomskoj i svakom drugom vidu saradnje - zaključio je ambasador.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Olivera Vučković prenela je novinarima da su radovi na obnovi spomenika koštali negde oko 36 miliona dinara. Objasnila je da je u toku rekonstrukcija bronzane skulpture, koja je godinama pretrpela značajna oštećenja zbog vremenskih neprilika.

- Posle 88 godina skulptura je bila u izuzetno lošem stanju i stoga je odlučeno da se krene u restauraciju. Nadamo se da će u narednih nekoliko dana vajari uspeti uspešno da je rekonstruišu - rekla je Vučković.

Nakon obilaska radova na obnovi spomenika na Kalemegdanu, gradski menadžer i ambasador posetili su atelje vajara Gorana Čpajka u Zemunu, gde se obnavljaju bareljefi "Sorbona" i "Ratnici", koji su deo spomenika.

Bareljefi i poznati natpisi "Volimo Francusku kao što je ona nas volela" i "A la France 1914-1918" biće ponovo isklesani, i to u kamenu "bjanko karara" iz Italije.
Vajar Čpajak jedan je naših najvecih eksperata za rad u kamenu, i autor brojnih skulptura na prostoru od Bliskog Istoka, Zapadne Evrope do Balkana.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Jel to za bombardovanje 1999 ili zato sto ih je ruski car naterao da u Grcku prevoze Srbe prezivele prelazak preko Albanije. I sutra bi bombardovali Srbiju kao sto bombarduju drzave sa Britancima i kaubojima da bi oteli sirovine drugih zemalja.

Nina

pre 5 godina

Kakvo prijateljstvo, u danasnjem svetu postoje samo interesi i samo interesi. A Francuzi su dokazali svoje "prijateljstvo" 1999. Ako trazite Francusko prijateljstvo naci cete ga kad krenete u Kosovo i Metohiju koju su oteli i predali Siptarima. Cemu to zavaravanje.

Luka

pre 5 godina

Pored takvih “prijatelja” neprijatelji nam ne trebaju.

XXL

pre 5 godina

Zašto se taj spomenik obnavlja od mojih para kojima sam platio porez mojoj državi po kojoj su padale francuske bombe?

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set