• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.05.2018

11:33

(FOTO) JEVREJI SU DOPIRNELI RAZVOJU BEOGRADA: VESIĆ: Jevrejsko groblje u Beogradu će biti prošireno!

Beograd

(FOTO) JEVREJI SU DOPIRNELI RAZVOJU BEOGRADA: VESIĆ: Jevrejsko groblje u Beogradu će biti prošireno!

Podeli vest

Jevrejsko groblje je kulturno-istorijski spomenik, rekao je gradski menadžer Goran Vesić i istakao da to groblje pokazuje koliko je jevrejska zajednica bila važna u Beogradu i koliko je doprinela njegovom razvoju

Odlukom grada Beograda, Jevrejsko groblje biće prišireno, najavio je Goran Vesić koji je groblje obišao sa ministrom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer Kam.

Rekao je da je to groblje kulturno-istorijski spomenik i da je danas bilo reči o njegovoj rekonstrukciji.

- Razgovarali smo o tome šta možemo da učinimo da se groblje renovira, jer ono je deo istorije Beograda. Beogradski Jevreji su deo naše istorije i sećanjem na te ljude pamtimo svoju istoriju - rekao je Vesić.

Beograd.rs

Sa ponosom je istakao da je Grad Beograd poslednjih nekoliko godina uradio mnogo na boljoj saradnji sa jevrejskom zajednicom.

Naveo je da je Skupština Grada Beograda 2014. godine donela odluku da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokasusta u Beogradu, a učinjen je i veliki napor da se sa "mrtve tačke" pokrene pitanje Starog sajmišta.

- Veoma intenzivno pričamo sa jevrejskom zajednicom kako da ona ponovo postane deo života Beograda. Nažalost, posle Drugog svetskog rata, zbog Holokausta i iseljavanja u Izrael, ostalo je malo Jevreja u odnosu na broj stanovnika u Beogradu - rekao je Vesić.

Beograd.rs

Gradski menadžer je naveo da jevrejska zajednica nije bila puno primetna u životu grada, ali da su se sada stekli uslovi da ona ponovo zauzme mesto koje je uvek imala u Beogradu, da bude "dragulj Beograda" i da ponovo da svoj doprinos razvoju naše zemlje.

Đorđević: Jevrejsko groblje zaslužuje da bude daleko funkcionalnije

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rekao da su groblja ogledala naše prošlosti i da "mi svakako želimo da im posvetimo veliku pažnju, pa tako i Jevrejskom groblju".

Đorđević je dodao da je danas bilo reči o tome da se to groblje preuredi.

- Nadam se da ćemo vrlo brzo krenuti sa tim projektom, jer mislim da ovo groblje zaslužuje i ima prostora da bude daleko bolje i funkcionalnije - naglasio je Đorđević.

Kada je reč o saradnji sa jevrejskom zajednicom, Đorđević je rekao da će ta saradnja biti nastavljena.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić je zahvalio gradskoj vlasti što je donela još jednu u nizu dobrih odluka kada je reč o revitalizaciji jevrejske zajednice u Srbiji, a naročito u Beogradu.

- Zahvaljujem gradskom menadžeru što sa velikom energijom gura projekte da bi jevrejsku zajednicu vratio na mesto na kojem je bila ranije. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati isto ovako uspešnu saradnju i sa Gradom i sa Republikom Srbijom - rekao je Medić.

Ocenio je da je "ovo period kada stvarno dolazi do renesanse jevrejske zajednice u Srbiji".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set