• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2018

15:53

VESIĆ: U bivšoj zgradi bioskopa Rex biće Jevrejski kulturni centar

Beograd

VESIĆ: U bivšoj zgradi bioskopa Rex biće Jevrejski kulturni centar

Podeli vest

Zgrada u Jevrejskoj 16 u Beogradu ponovo je poverena jevrejskoj zajednici i tu će se, prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, nakon rekonstrukcije nalaziti Jevrejski kulturni centar

Reč je o zgradi koja je stara 95 godina i u kojoj se godinama nalazio bioskop "Rex", a jedno vreme posle rata i OZNA, podsetio je Vesić i dodao da je ta zgrada konačno vraćena jevrejskoj zajednici po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, koji je usvojen 2016. godine.

- Ona će u narednom periodu biti obnovljena, a onda će ovo biti mesto u kome će se održavati značajni kulturni događaji - rekao je Vesić.

On je istakao da su Jevreji već pet vekova prisutni u srpskom društvu i da su dali značajn doprinos njegovom razvoju.

- Bilo je vreme da posle onoga što se desilo u Drugom svetskom ratu, kada je na neki način maltene došlo do nestajanja jevrejske zajednice iz života grada Beograda, da oni ponovo postanu prisutni - rekao je Vesić.

Beograd.rs


On je naglasio da je Grad Beograd u poslednje četiri godine uradio zaista mnogo da jevrejska zajednica ponovo dobije mesto u našem društvu kakvo je imala ranije.

S tim u vezi, on je podsetio da je Srbija 2016. godine usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Osim toga, dodao je on, završen je Zakon o Starom sajmištu i očekuje se da će uskoro početi procedura njegovog usvajanja.

- To znači da ćemo do kraja godine možda već imati konkurs za idejno rešenje što znači da ćemo od sledeće godine moći da počnemo pretvaranje Starog sajmišta u Memorijalni centar. Verujemo da se Srbija na pravi način odužila prema Jevrejskoj zajednici, da je pokazala da poštuje žrtvu koju su dali i da želi da Jevreji ponovo budu značajan deo našeg društva - naveo je Vesić.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić je rekao da je Jevrejski kulturni centar deo sistemskog rešenja revitalizacije jevrejske zajednice u Beogradu.

- Zajedno živimo pet vekova, naše kulture su jako isprepletane i ovo mesto će biti obnovljeno na takav način da će predstavljati fuziju jevrejske i srpske kulture - rekao je on i dodao da će, uz pomoć jevrejskih i srpskih umetnika, taj prostor ponovo oživeti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set