• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

28.06.2018

09:56

KATASTARSKE PROMENE: Od 1. jula upis stanova kod notara!

Beograd

KATASTARSKE PROMENE: Od 1. jula upis stanova kod notara!

Podeli vest

Kupci stanova više neće morati sami da se bave rešavanjem upisa svojih novih nepokretnosti, jer od 1. jula počinje upis po službenoj dužnosti. To znači da će taj posao umesto kupaca obavljati notari

Zakon o katastru, međutim, ne ukida mogućnost da građani sami ili preko svojih punomoćnika i dalje traže da se upišu u katastar, naročito ako sumnjaju da će nadlezni biti sporiji, pišu "Večernje novosti". 

Ako se ispostavi da je postupak upisa već pokrenut po službenoj dužnosti, postupci će se spojiti, a ako nadležni ni nakon 30 dana nije podneo ispravu, postupak će se okončati po zahtevu građana.

Notara, izvršitelja ili sud nakon toga očekuje preispitivanje rada. 

- Upis po službenoj dužnosti će omogućiti da više nemamo neupisana prava na osnovu ugovora i presuda, čime će se izbeći pravna nesigurnost tokom uživanja i prenosa prava na nepokretnostima. Izbeći će se izvršenja potraživanja prethodnih vlasnika, nemogućnost naplate poreza, naplata 'Infostana' od onoga ko nije vlasnik i slične situacije, sve anomalnije koje je prouzrokovao važeći sistem upisa isključivo na zahtev stranke - rečeno je listu u Ministarstvu građevinarastva. 
Javni beležnici će preko E-šaltera, u automatizovanoj proceduri, pribavljati izvode iz katastra, neophodne za overu ugovora o kupoprodaji. Posle overe ugovora o kupoprodaji, digitalizovaće ga i slati u Republički geodetski zavod da upiše nepokretnost u katastar. 

U sledećem koraku notar će slati poresku prijavu i to tako što će od Geodetskog zavoda traziti procenu vrednosti nepokretnosti, navodi list. 

Da bi notar popunjavao i poresku prijavu za plaćanje poreza na apsolutna prava, ova mogućnost mora da se predvidi i u Zakonu o porezu na imovinu, čije su izmene upravo u toku. 
Upis po službenoj dužnosti ne odnosi se samo na notare, za njih ova obaveza počinje 1. jula, a sledeći na spisku su javni izvršitelji, navodi list. Oni će morati da dostavljaju svoje odluke koje su izvršene od 1. novembra ove godine. 

Za sudove će ova obaveza početi da važi od 2020. godine. Kada je u pitanju podnošenje zahteva, gradjani više neće moći da ih podnose u papirnoj formi nakon 31. decembra 2020.godine.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set