• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.06.2018

13:37

VLAST I OPOZICIJA JEDNOGLASNO: Popust za firme koje istaknu naziv na ćirilici!

Beograd

VLAST I OPOZICIJA JEDNOGLASNO: Popust za firme koje istaknu naziv na ćirilici!

Podeli vest

Skupština grada Beograda jednoglasno je danas usvojila odluku da firme koje istaknu naziv na ćirilici dobiju popust od pet odsto, ako zakupljuju prostor od grada

Predlog smanjenja cene obrazložio je gradski funkcioner Andrija Mladenović, koji je rekao da je to način da se u glavnom gradu ćirilica podrži i da se podrži upotreba ćiriličkog pisma.

- Grad će izgledati mnogo lepše. To će i stranim turistima dati jednu lepu sliku našeg grada. A to je i način da podstaknemo naše ustanove da se zaštiti ćirilica. Ovo ne znači da pokušavamo da latinicu stavimo u drugi plan - rekao je Mladenović.

- Prva odluka, na koju smo ponosni, omogućiće kompanijama koje istaknu ime firme na ćirilici da ostvaruju određene popuste u gradu. Na taj način ćemo dati konkretan doprinos očuvanju ćirilice - rekao je Goran Vesić.

Odbornik sa liste "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" Borko Stefanović rekao je da podržava takvu odluku, jer je predloga jako dobar, ali da ima nekoliko pitanja, jer ne bi želeo da "Beograd izgubi kosmopolitski duh koji ga krasi".

VESIĆ: Sutra na sednici o konkretnim merama zaštite ćirilice

On je pitao da li će oni koji istaknu naziv i na ćirilici i na latinici imati popust i da li će biti nekih uslovljavanja.

- Onaj ko stavi oba pisma ostvaruje pravo na popust - rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Andreja Mladenović je rekao da grad nema mogućnosti niti želi da bilo koga uslovaljava.

- Starbaks i Mekdonalds imaju svoje nazive na ćirilici u zemljama u kojima je to službeno pismo. Ako oni procene da je to u njihovom interesu, mislim da će to biti prihvaćeno. Može da se istakne naziv i na oba pisma - rekao je Mladenović i ponovio da to nije obaveza, već vid podsticaja


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nataša

pre 5 godina

I treba negovati i promovisati strancima srpsko pismo.

Dasa

pre 5 godina

Da li je moguce da je opozicija podrzala apredlog da firme koje imaju naziv na cirilici dobiju jeftiniji zakup prostora? Nesto se sa njima desava.

Julijana

pre 5 godina

Svaka zemlja ima imena firmi koja su istaknuta njihovim pismom i jezikom pa zašto ne bi i Srbija.

Cveta

pre 5 godina

Treba da ocuvamo cirilicu , i veoma mi se dopada ova odluka

Nebojša

pre 5 godina

A šta ćemo sa stranim nazivima - domaćih firmi...? kako da napiše " TRADE" na ćirilici...?

Aneta

pre 5 godina

Nadamo se da ce ova odluka da utice na mnoge nase firme da promene ime iz latinicnog u cirilicni naziv.

bane

pre 5 godina

Cirilica je srpsko pismo i zasto ne bi se pisali nazivi firmi ,ulica .... na cirilici?

pauna

pre 5 godina

e hvala bogu inace neznam gde se nalazim u londonu ili beogradu.jos kad bi forsirali i nazive firme da budu srpska pravi pogodak.izlomim jezik dok kazem neki naziv radnje na engleskom a neznam sta znaci.mozda bih nesto kupila u tom butiku ili ti radnji ili magazinu ali iz naziva neznam sta prodaje.ako je sluzbeno pismo cirilica nema molbe nego globa odma.kako je nekad bilo lepo magazin,tekstil,pozamanterija kod tog i tog i dole ime i prezime vlasnika.

tina

pre 5 godina

Lepo je da postoji jedinstvo bar po pitanju ćirilice.

Milko

pre 5 godina

Напокон да неки предлог уједини позицију и опозицију, свака част!!!

Novak

pre 5 godina

Стварно јако леп предлог да се на неки начин наше изворно писмо сачува од заборава

Irena

pre 5 godina

Cirilicu i treba sto vise promovisati i podsticati!!!

Vanja

pre 5 godina

Napokon jedinstvo, tako bi trebalo da bude po svim drzavnickim pitanjima.

Alhemičar

pre 5 godina

Апсолутно подржавам овај потез да се фирме оглашавају на ћирилици, морамо да чувамо нашу азбуку .

Dača

pre 5 godina

Тако и треба да се форсира наше писмо а не латиница .

Goran

pre 5 godina

Moramo sačuvati ćirilicu. Doneti pravilo da se firme moraju pisati ćirilicom.

Stojan

pre 5 godina

Pa zar ne moraju svi da istaknu naziv na cirilici? Ako ne onda bi trebalo izbegavati one sa latinicom jer to je samo dokaz da su neprijatelji ili rade za neprijatelje.

Mitar

pre 5 godina

Podrzavamo odluku, cirilica je zvanicno pismo u Srbiji i treba je isticati.

Miodrag

pre 5 godina

Da li sam stvarno procitao da se opozicija sa necime slozila? Oni obicno udaraju kontru koliko god da odluka donosi dobrog narodu.

Maja

pre 5 godina

Nase cirilicno pismo koje nazalst se polako zaboravlja, ovaj put se na pozotivan nacin promovise i svakako je da ga treba negovati i nastaviti unapredjivati jer nikako ne sme biti prepusteno zaboravu.

Mia

pre 5 godina

Mislim da je odluka odlicna i drago mi je da je jednoglasno usvojena i verujem da ce brzo biti prihvacena!

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set