• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.07.2018

19:41

PAŽNJA! ŽENSKE PROVALNICE HARAJU BEOGRADOM: Lepši pol sve češće obija stanove i kuće, UHAPŠENO NEKOLIKO GRUPA RAZBOJNICA!

Beograd

PAŽNJA! ŽENSKE PROVALNICE HARAJU BEOGRADOM: Lepši pol sve češće obija stanove i kuće, UHAPŠENO NEKOLIKO GRUPA RAZBOJNICA!

Podeli vest

Beogradska policija uhapsila je u proteklih godinu i po dana više žena provalnika nego što je to bio slučaj u prethodnim godinama. One su kao i njihove muške "kolege" pljačkale stanove i kuće iz kojih su odnosile novac, zlato, nakit

Ljubomir Knežević, šef odseka za suzbijanje teških krađa beogradske policije, kaže za Informer da su žene provalnici uglavnom svoj "zanat" ispekle u inostranstvu.

ISPEKLE ZANAT

- One su i tamo takođe obijale kuće i stanove, ali ih je policija uhapsila i deportovala u Srbiju. Pošto već imaju "zanat" u rukama, one su se odlučile da i kod nas nastave da obijaju. Uspeli smo nekoliko grupa da uhvatimo na delu, ali ih verovatno ima još koje operišu po Beogradu - objašnjava Knežević.

Naš sagovornik je naveo da se tokom sezone godišnjih odmora poveća broj provala, ali da je to ipak neznatno povećanje.

- U junu, julu i avgustu imamo malo više provala, ali to ipak nije toliko alarmantno. Ipak, savetujem naše građane da kada odlaze na letovanje ne objavljuju to na društvenim mrežama. Kad otputuju, ključeve nek ostave osobi od poverenja koja će povremeno paliti svetlo u stanu, uzimati poštu i podizati i spuštati roletne. Ovo možda izgleda kao sitnica, ali provalnici obraćaju pažnju upravo na takve stvari kada se spremaju za provalu - kaže Knežević.

Savet kako da se obezbedi stan

Ljubomir Knežević, šef odseka za suzbijanje teških krađa, kaže da se stan treba dobro obezbediti, ali i to ne znači da provalnici neće upasti u njega.
- Sigurnosna vrata, sigurnosne brave, alarm i video-nadzor. To su mere koje preporučujem svima koji žele da se zaštite od provale. Naravno apsolutna zaštita ne postoji, ali ipak ova zaštita će odvratiti većinu provalnika - savetuje Knežević.

Informerov sagovornik ističe da uopšte među provalnicima koji pljačkaju po Beogradu ima i maloletnika, ali i onih koji su već u sedmoj deceniji.

DRUMSKI RAZBOJNICI HARAJU AUTOPUTEM! Bacaju oštre predmete po putu, pa nude prevoz do majstora ZA OGROMNE PARE!

OBIJAJU I MALOLETNICI

- Najmlađi provalnici imaju trinaest, četrnaest godina, dok najstariji imaju više od šezdeset godina i višestruki su povratnici. Oni provaljivanje i pljačkanje objekata vide kao svoje zanimanje i stalan posao - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Na teritoriji Beograda godišnje imamo od 1.400 do 1.500 provala u stanove i kuće. To znači da se prosečno svakoga dana obiju četiri stana. Ipak taj broj je u odnosu na neke prethodne godine manji. Moram da istaknem da imamo povećanje broja rešenih provala, a u polovini slučajeva pronađemo ili sve ili deo ukradenih stvari.

Knežević je naveo da se najviše obijaju stanovi na Novom Beogradu jer je ta opština najmnogoljudnija, pa je i logično da najviše privlači provalnike.

- Provalnici ulaze kroz vrata, prozor ili preko terase. U stanu se zadržavaju do 10 minuta. Prvo traže novac, pa zlato i druge dragocenosti. Tehnička roba se skoro uopšte i ne krade. Zbog ovoga savetujem da se novac i dragocenosti čuvaju u sefu u banci jer je to najsigurnije - objasnio je Knežević i dodao da prilikom provala razbojnici koriste francuski ključ, lomilicu ili specijalne alate kako bi ušli u stan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set