• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.07.2018

11:54

VESIĆ najavio drugačiji izgled platoa ispred Hrama svetog Save

Beograd

VESIĆ najavio drugačiji izgled platoa ispred Hrama svetog Save

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je projekat nove zgrade na platou kod Hrama svetog Save, gde će biti sedište Patrijarha i Svetog Sinoda i trebalo bi da zauzme centralno mesto ovog platoa, kada rekonstrukcija bude završena

Vesić je gostujući na Radiju Slovo ljubve rekao da je u dogovoru sa patrijarhom Irinejom angažovan tim arhitekata koji će raditina uređenju tog platoa.

- Hram mora da bude centralno mesto na tom platou, odnosno sve staze treba da vode ka njemu. U okviru kompletne rekonstrukcije platoa radiće se i projekat nove zgrade u kojem će biti sedište patrijarha i Svetog sinoda, tako da će sve biti jedinstvena celina. Prirodno je da sedište patrijarha bude pored Hrama Svetog Save i da ovo mesto postane saborno mesto naše crkve i realno, našeg naroda - rekao je Vesić.

VESIĆ o planovima za uređenje platoa kod Hrama Svetog Save!

Završetak radova na Hramu Svetog save, kaže, izuzetno je bitan za Grad, ali i za čitav narod i Crkvu, dodao je Vesić.

- Hram je važan i za turizam jer se sa Kalemegdanom i Skadarlijom nalazi među tri najposećenija mesta u Beogradu - istakao je zamanik gradonačelnika.

Ideja o uređenju, prema Vesićevim rečima, postoji već dugo vremena jer postojeće rešenje nije adevkatno.

- Imamo stalni dijalog i dobru komunikaciju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sve eventualne probleme rešavamo u hodu - naveo je.

Govoreći o uređenju platoa ispred Crkve svetog Marka, Vesić je i rekao da tu nije kraj radova i uređenja tog dela centra Beograda. I o tome se, kaže, razgovara sa Crkvom, jer parcele oko tog objekta su crkveno zemljište, a iza je i Ruska crkva.

VesićTV Pink

Vesić

- Rrazgovarao sam sa ocem Tarasijevim i predstavnicima Moskovske patrijaršije o tome. Oni hoće da urade jedan duhovni centar, gde će biti mesta i za sveštenike i ljude koji dolaze, ali će postojati i mogućnosti da na tom mestu ljudi vide istoriju ruske migracije u Srbiji, koja nije nevažna i koja je deo naše istorije - kazao je.

Posebno je istakao da će u blizini Crkve sv. Marko biti podignut spomenik patrijarhu Pavlu, a odluka o tome je u gradskom parlamentu doneta krajem juna.

Izabran je, dodao je, Odbor za podizanje spomenika na čelu sa generalnim sekretarom Predsednika Republie, Nikolom Selakovićem.

Najavio je da će gradski parlament na jednoj od narednih sednica, najverovatnije na jesen, razgovarat i o obeležavanju Gradske slave - Spasovdana, koja bi trebalo da se uvrsti na spisak manifestacija od značaja za Grad Beograd.

A to će, prema njegovim rečma, značiti da će sredstva za obeležavanje tog praznika biti predviđena budžetom za narednu godinu.

- Dogovorili smo se sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu da tog dana školski čas bude posvećen slavi Beograda, da deca uče ne samo šta je Spasovdan, nego zašto je Spasovdan važan za Beograd i zašto je važno i simbolično da Beograd slavi Spasovdan, Dan vaznesenja Hristovog - rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je potpuno prirodno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić inicira podizanje spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

- Sproveli smo međunarodni konkurs na kojem je pobedio ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov. Spomenik će biti ogroman, visok preko 20 metara, a nalaziće se na Savskom trgu. Zgrada železničke stanice biće rekonstruisana i postaće Muzej istorije Srbije. Verujem da će odluka da Stefan Nemanja dobije spomenik podstaći raspravu o važnosti naših srednjovekovnih vladara u društvu - naveo je.

Najavio je i odizanje spomenika Stefanu Lazareviću, koji ima svoje obeležje na Kalemegdanu, ali, kaže, to nije pravi spomenik.

- On je Beograd proglasio glavnim gradom i na kraju krajeva bio prvi gradonačelnik Beograda - podsetio je zamenik gradonačelnika. A, kada je u pitanju Zakon o Starom sajmištu, Vesić je rekao da će on omogućiti brzo i efikasno rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, što će biti uvod u raspisivanje tendera za izradu projekta "Memorijalni centar Staro sajmište".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 5 godina

Svaka cast. Beograd je sve lepsi i uredjeniji grad. Nikada se nije gradilo kao sada, ulaze se na svakom koraku. Velika podrska gradskoj vlasti.

Zika

pre 5 godina

Hram Sv. Save je nesto najlepse sto Beograd ima. Svako ulaganje je vredno i za svaku pohvalu

Boba

pre 5 godina

Velika podrska gradskoj vlasti za ovako divne ideje. Hramovi i crkve su nesto najlepse sto nasa zemlja ima i treba da ulazemo u njihovo ocuvanje i sredjivanje.

Neša

pre 5 godina

Patrijah treba da bude u Peći ili u sadašnjoj zgradi patrijašije. Na platou ne treba graditi više ništa, a svakako ga treba urediti. Podrška za spomenik Stevanu Nemanji ali i svim vladarima srbije pre i posle njega.

Ljilja

pre 5 godina

U Beogradu se svuda radi i gradi,grad nam je iz dana u dan sve lepsi.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set