• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/ Informer.rs

22.08.2018

17:41

VOJNI MUZEJ SLAVI JUBILEJ: Svečana izložba povodom 140 godina postojanja

Beograd

VOJNI MUZEJ SLAVI JUBILEJ: Svečana izložba povodom 140 godina postojanja

Podeli vest

Svečanom izložbom "140. godina Vojnog muzeja" započela je proslava jubileja Vojnog muzeja u Beogradu, najstarije ustanove kulture u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije, a uvod u izložbu posvećen je dinastiji Obrenović, koja je osnovala Vojni muzej, i dinastiji Karađorđević, koja je otvorila prvu stalnu postavku, saopštilo je Ministarstvo odbrane

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković kaže da je Vojni muzej oduvek bio prepoznat kao važan segment u kulturi i sećanju nacije i da je imao ulogu da preko svojih postavki i izložbi predstavi Vojsku i njenu slobodarasku tradiciju u vekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost.

- Bogata istorija ovog kulturnog simbola našeg grada obavezuje nas da sa tradicijom vrednovanja, brige i očuvanja svega što Vojni muzej predstavlja nastavimo i u budućnosti, kako bi on i dalje bio savremena muzejska ustanova - rekao je Živković.

Načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić naveo je da je izložba koja je danas otvorena, hronološki struktuirana po periodima, odnosno da zbirkama i ličnostima ilustruje razvoj Muzeja.

- Uvod u izložbu posvećen je dinastiji Obrenović, koja je osnovala Vojni muzej, i dinastiji Karađorđević, koja je otvorila prvu stalnu postavku - rekao je i dodao da izložba kroz šest tematskih celina pripoveda o razvoju oružja, načinima borbe, srednjovekovnoj Srbiji i Evropi, srpskim ustanicima, Kneževini i Kraljevini Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji, Drugom svetskom ratu i SFRJ, kao i o ličnostima koje su obeležile pojedine periode.

"SLUČAJ KALEMEGDAN"! OGLASILO SE MINISTARSTVO ODBRANE: Nije bilo pomeranja nijednog topa u Vojnom muzeju!

Matić je istakao da je izložba posvećena generacijama muzejskih radnika koji su svojim radom i rezultatima doprineli trajanju Vojnog muzeja, kao i svima onima koji su darovima i poklonima doprineli da muzejske zbirke budu bogate i raznovrsne.

Mnogi predmeti koji su se našli u izložbi "140 godina Vojnog muzeja" do sada su retko izlagani.

Prvi put, u čast jubileja, izložena su praistorijska koplja, prsten iz 10. veka, ruske grudne značke, kozačke zastave, nošnje iz Bosne, dolma koja je pripadala učesniku hercegovačkog ustanka Arseniju Ivanovu Miskinu, engleski orden sv. Mihaila i Ðorđa na lancu, ordenska zvezda vojvode Radomira Putnika, uniforma austrougarskog činovnika, kao i deo orginalnih fotografija.

Izložba je rezultat timskog rada kojim je koordinirala muzejski savetnik Anđelija Radović, a u koji su bili uključeni svi članovi kolektiva Vojnog muzeja.

Vojni muzej u Beogradu, smešten na bastionu Prvog jugoistočnog fronta Beogradske tvrđave, osnovan je Ukazom kneza Milana Obrenovića 22. avgusta 1878. godine na predlog ministra vojnog pukovnika Save Grujića.

Tog dana je, naime, knez Milan Obrenović objavio proklamaciju o potpisivanju mira između Srbije i Turske, odnosno državne nezavisnosti kneževine Srbije. To ujedno i svedoči koliki je značaj pridavan osnivanju institucija kulture u tek oslobođenoj zemlji.

Povodom Dana Vojnog muzeja i jubileja 140 godina postojanja, večeras će u Domu Garde na Točideru biti održana Svečana akademija kojoj će prisustvovati ministar odbrane Aleksandar Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set