• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

29.08.2018

09:18

NOVI SIMBOL SRPSKE PRESTONICE NIČE NA UŠĆU: Vlada odobrila gradnju jarbola na proleće, BIĆE VISOK 80 METARA!

Beograd

NOVI SIMBOL SRPSKE PRESTONICE NIČE NA UŠĆU: Vlada odobrila gradnju jarbola na proleće, BIĆE VISOK 80 METARA!

Podeli vest

Vlada u utorak na sednici dala zeleno svetlo za izgradnju monumentalne građevine u srpskoj prestonici. Visina će biti 80 metara, a na njegovom vrhu vijoriće se naša trobojka

Za razliku od prvobitnih planova, novi simbol prestonice biće visok 80 metara i njegova izgradnja biće mnogo jeftinija od procenjene vrednosti od 406 miliona dinara, kojom se proteklih nedelja licitiralo u pojedinim medijima.

Već u oktobru bi trebalo da bude raspisan tender za idejno rešenje, a radovi će početi u proleće. Projekat veličanstvene građevinske konstrukcije uradilo je preduzeće "Energoprojekt", kao svoju donaciju Beogradu.

Prema ranijim planovima, jarbol će biti postavljen na mestu gde se Sava uliva u Dunav sa novobeogradske strane, prekoputa Beogradskog Pobednika. Na mestu sa kog će se zavijoriti srpska zastava trenutno se nalazi baza Rečne flotile Vojske Srbije. U dnu grandiozne građevine biće centar za posetioce, a prostor ispod jarbola sa srpskom trobojkom trebalo bi da postane mesto odavanja državnih počasti i ceremonija, posebno na velike nacionalne praznike, kakvi su Sretenje, Dan Vojske Srbije, Dan pobede...

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će Grad finansirati izgradnju novog simbola srpske prestonice.

- Vlada Republike Srbije donela je odluku da odobri Gradu Beogradu izgradnju jarbola na parcelama koje pripadaju Republici na Ušću - kaže Vesić. 

- Izgradnju jarbola finansiraće Grad Beograd, a određeno je da visina bude 80 metara. Očekujemo da tender za izgradnju bude raspisan tokom oktobra, da izvođač bude izabran do kraja godine kako bi radovi počeli na proleće 2019. godine.

VESIĆ: Vijoriće se srpska zastava nad Beogradom, a kad Đilas bude na vlasti, nek stavi ALBANSKU ako hoće!

Zbog svoje impozantne visine, barjak bi trebalo da bude viđen iz svih delova glavnog grada. Cilj ovog poduhvata je jačanje kulta zastave, a očekuje se da za prestoničkim primerom krenu i ostali gradovi Srbije i regiona.

- Ponosni smo jer će Beograd dobiti jarbol sa srpskom zastavom i to na stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine i Zemuna Srbiji - ističe Vesić. 

- Na ovaj način pokazujemo da smo ponosan narod, koji poštuje svoja znamenja. Jarbol neće biti samo nacionalni ponos već i mesto na koje će dolaziti ne samo turisti, već i mladi iz čitave Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set