• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.10.2018

13:31

VESIĆ: Postavljen osnov za dugoročni razvoj Beograda, brojne infrastrukturne projekte i investicije

Beograd

VESIĆ: Postavljen osnov za dugoročni razvoj Beograda, brojne infrastrukturne projekte i investicije

Podeli vest

Grad Beograd je usvajanjem strategije razvoja grada i novog generalnog urbanističkog plana postavio osnov za dugoročni razvoj grada, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić na trećem forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1), koji se održava u Beogradu


Vesić je istakao da se, na taj način, otvara prostor za razvoj velikih infrastrukturnih projekata, privatnih investicija, kao i važnih projekata uređenja grada.

- Pre pet godina, počeli smo da sprovodimo našu viziju koja je nastavljena sa spuštanjem Beograda na reke, sa izmeštanjem industrijskih zona iz centra grada, kao i sa daljim razvojem saobraćaja kojim se daje prioritet pešacima, biciklistima i javnom prevozu - rekao je Vesić.

Istakao je da su predstavljeni najvažniji projekti razvoja grada u vrednosti većoj od 13 milijardi evra.


Među njima su, naveo je, Beograd na vodi, Makiško polje, izgradnja podzemnih garaža, Topčiderski tunel i Gradski tunel, Novi Savski most i Novi most preko Ade Huje, tri prstenaste saobraćajnice oko grada (obilaznica, srednji prsten, unutrašnji magistralni poluprsten), deponija Vinča, postrojenja za preradu otpadnih voda, rekonstrukcija najvažnijih gradskih saobraćajnica, nova autobuska stanica…

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Vesić je naglasio da je jedan od trenutno najznačajnijih projekata izgradnja metroa.

Dve linije metroa će biti ukupno dugačke 42 km (prva linija 22 km, druga linija 20 km), precizirao je i pojasnio da će prva linija metroa ići od Makiškog polja do Mirijeva, i druga od Zemuna do Ustaničke.

Naglasio je da je ukupna vrednost tog projekta 1,3 milijarde evra, a izgradnja će krenuti 2020 godine.

Zamenik gradonačelnika je prisutne upoznao sa unapređenom investicionom klimom, predvidljivošću poslovanja, boljim kreditnim rejtingom Beograda i Srbije.

Navedeno je posledica konsolidacije javnih finansija i smanjenog duga na nivou grada i države u odnosu na period od pre nekoliko godina. Srbija je u 2017. godini ostvarila fiskalni suficit od 1,2 odsto BDP-a. Ostvaren je oštar pad javnog duga sa 72 odsto BDP-a na kraju 2016. na 62 odsto na kraju 2017. godine - rekao je Vesić.

Do kraja 2018. očekuje se da će rast BDP biti više od 4,5 odsto što je značajno bolji rezultat u odnosu na sve prošlogodišnje projekcije rasta (3,5 odsto) i što će uticati na dodatno smanjenje javnog duga na nivo ispod 50 odsto BDP-a do kraja 2018. godine, dodao je Vesić. 

- Sve navedeno, uz nizak nivo inflacije od 3 odsto i stabilan devizni kurs, daje dodatnu sigurnost investitorima da ulažu u Beograd i Srbiju, ali takođe omogućava da se sredstva neophodna za razvojne projekte, kod finansijskih institucija odobravaju pod mnogo povoljnijim uslovima - rekao je Vesić.

Kako je naveo, sinhronizovanim merama ekonomskog oporavka na nacionalnom nivou, uz veoma hrabre i teške poteze Vlade koju je kao predsednik Vlade predvodio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Beograd je profitirao i ušao u period koji generiše rapidni rast i razvoj grada.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

 

Vesić je rekao i da je u tekućoj godini izdato građevinskih dozvola za oko 750.000 kvadrata, lokacijskih uslova za oko 2.000.000 kvadrata, što govori da se u Beogradu gradi i da je grad sve interesantniji za investitore.

- Takođe, porast prometa nepokretnosti i tražnje za stanovima govori u prilog tome da se Srbija nalazi na putu ekonomskog prosperiteta, ali i da građani osećaju sigurnost i da imaju poverenje u stabilnost koju je postignuta nakon ekonomske konsolidacije i izlaska iz pred bankrotnog stanja 2012 godine - dodao je Vesić.

Zahvalio je kineskim partnerima na investicijama iz te zemlje, uz podsećanje da je prva kineska investicija u prestonici bila fabrika "Mei Ta" u Bariču, gde sada, kaže, radi 2.300 ljudi.

Pored "Mei Te", naveo je da je u "Ikarbus" dolazi kineski "Jinlong", te će se tamo proizvoditi električni autobusi, i podsetio da je prilikom nedavnog boravka delegacije Srbije u Kini, potpisan ugovor za izgradnju NTP-a u Borči, investicije vredne 100 miliona evra.

Takođe, podsetio je, na projektu toplodalekovoda od TENT-a u Obrenovcu do toplane na Novom Beogradu radi se sa kineskim partnerima.

Hvala kineskim partnerima na saradnji, dobrodošli su u Beograd, jer želimo svakog dobrog investitora i svako ko želi da ulaže u grad nama je jednako važan - zaključio je Vesić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 5 godina

Beograd se radi, gradi, rekonstruise... obnavlja, menja, bravo!

Vinko

pre 5 godina

Bitno je od neceg krenuti. Samo nastavite sa radom.

007

pre 5 godina

Sto vise investitora to je bolje za nasu zemlju.Bravoo za predsednika koji se bori da obezbedi sve za narod.

Marko

pre 5 godina

Zameramo gradskoj vlasti što samo gledaju da dođu do novca od građevinskog zemljišta ne- postavljajući uslove projektantima i investitorima, odnosno gradi ko šta hoće. Niko nije protiv investicija i novih projekata već građanima smeta što se ne održava postojeća infrastruktura. Kolovozi i trotoari su prave rupe od centra do periferije. Više treba da vode računa kako žive građani a manje da li se grad sviđa strancima. Grad nikada nije bio prljaviji, čistači su veoma loši, a ni ciststerna koje peru više nema. Žalosno.

Ivana

pre 5 godina

Sve pohvale,Beograd svaki dan sve više napreduje u svakom pogledu.

beli tigar

pre 5 godina

Lepo je to sto se ulaze,gradi....u Srbiju.

NevenaK

pre 5 godina

Beograd postaje grd buducnosti. Svako ulaganje znaci mnogo za sve nas

Sanja

pre 5 godina

Svaka cast za sadasnju vlast koja konstantno gradi i obnavlja! Konacno da neko radi svoj posao kako treba

Mila

pre 5 godina

Polako ali sigurno idemo napred. Izgradnja puteva, rekonstrukcijr skola sve su to pokazatelj kako se boru ova vlast

Gile

pre 5 godina

Vreme je bilo da se glavni grad abdejtuje po evropskim i svetskim standardima , a ovim projektima to moze da se postigne.

Hrane

pre 5 godina

Svakim novim projektom grada postaje lepsi i uredjeniji a za sve to je zasluzan dobar rad vlasti u Beogradu.

Todor

pre 5 godina

Gradonacelnik i njegov pomocnik su sigurno sastvali dobre pojeekte koji ce grad uciniti boljim i modernijim.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set