• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/informer.rs

25.10.2018

22:50

GORAN VESIĆ NA OTVARANJU 34. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA: Jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom, ponovo popularna među mladima

Beograd

GORAN VESIĆ NA OTVARANJU 34. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA: Jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom, ponovo popularna među mladima

Podeli vest

Ubedljivim nastupom srpski džez bend "Fish in oil" i čuveni avangardni gitarista iz SAD Mark Ribo otvorili su večeras u Domu omladine 34. Beogradski džez festival

Između ostalih, na ovom prvorazrednom kulturnom događaju do 29. oktobra nastupiće najznačajniji džez pevač na svetu Kurt Eling, italijanski trubač i jedan od najznačajnijih džezera u Evropi Enriko Rava, kao i  Čučo Valdez, najznačajnija ličnost u istoriji afrokubanskog džeza.

Otvaranju festivala prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je rekao da je Beogradski džez festival jedna od naših kulturnih manifestacija sa najdužom tradicijom. 

Podsetio je da je taj festival obnovljen 2005. godine i dodao da se ove godine održava pod sloganom "Bez granica", upravo zato što globalna džez scena postaje sve smelija, zabavnija, raznolikija.

Novi džez autori se mogu naći svuda u svetu i oni u različitim varijacijama isprobavaju neke nove trendove u džezu. Mi smo se potrudili da ove godine izađemo u susret tim novim trendovima i da ih pokažemo beogradskoj publici - rekao je Vesić.

Prošlogodišnji Beogradski džez festival je bio pun novih autora, a ove godine na njemu učestvuje oko 20 autora iz celog sveta, naveo je on i primetio da festival, osim domaćih, prate i novinari iz inostranstva.

Zaista smo srećni što ovaj festival polako zauzima mesto koje je nekada imao 70-ih godina, kada je osnovan - rekao je Vesić.

Foto: Promo

 

Precizirao je da je budžet ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala oko 21 milion dinara od čega 40 odsto obezbeđuje Grad Beograd i naveo da je prošle godine bilo oko 19.000 posetilaca, te da se očekuje da će ove godine taj broj biti veći.

Siguran da će beogradska publika uživati u Beogradskom džez festivalu. Karakteristika tog festivala u odnosu na druge džez festivale u svetu, a to nam kažu i strani novinari koji ih posećuju, je da nigde nema tako mlade publike kao u Beogradu, a razlog za to je, između ostalog, zato što mi sprovodimo politiku kojom zaista želimo da, pristupačnom cenom karata koje se ne menjaju već godinama, mladoj publici omogućimo da prate džez - dodao je Vesić.

Kako je naveo, džez festival podrazumeva ne samo koncerte već i mnogo pratećih sadržaja - tribine, promocije...

Naš džez festival nema samo klasičnu festivalsku funkciju da prikaže nešto novo što se dešava u svetu kada je u pitanju džez, već i obrazovnu funkciju - da obrazuje pre svega mladu publiku, da je nauči džezu i da na taj način obezbedimo budućnost džeza u Srbiji - dodao je zamenik gradonačelnika. 

Na Beogradskom džez festivalu Big bend RTS će proslaviti 70 godina postojanja i to uz gosta Bobija Šua. 

Iz SAD-a takođe dolazi i Ben Wendel Seasons Band.

Pijanisti Marko Meskida iz Španije i Mario Lažinja iz Portugala boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom, dok duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex i švedsko-norveškim trijom "The Thing", pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona. 

Srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača iz Mađarske i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 iz Austrije. 

Po prvi put na festivalu je i jedan u celini ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set