• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.11.2018

17:00

(FOTO) VESIĆ: Nasilje u našem društvu više nije prihvatljivo!

Beograd

(FOTO) VESIĆ: Nasilje u našem društvu više nije prihvatljivo!

Podeli vest

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekeretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su danas Sigurnu kuću u Beogradu

Vesić je podsetio na značaj Sigurne kuće u Beogradu, jer su njeni korisnici žene iz svih delova Srbije. Takođe da je Grad Beograd u poslednje tri godine u potpunosti preuzeo finansiranje sigurnih kuća na teritoriji prestonice, za koje je ove godine izdvojeno 22 miliona dinara. 
 
Pripremili smo projekat za narednu godinu da žene koje izlaze iz sigurnih kuća imaju smeštej na određeno vreme u stanovima koji pripadaju Gradu, kako bi im se u tom prelaznom periodu omogućilo da započnu novi život. Takođe ćemo zajedno sa Sigurnom kućom krenuti u edukaciju učitelja i vaspitača po školama i vrtićima, kako bi prepoznali nasilje u porodici i prijavili ga nadležnoj instituciji. Tako ćemo i prevetntivno delovati, ne čekajući posledice koje mogu da budu kobne – istakao je Vesić i zahvalio se premijerki Brnabić na podršci. 
 
On je zaključio da je nasilje nad ženama postalo društeveni problem, koji treba da se sankcioniše. 

Foto: Beograd.rs

 
Zahvaljujući Aleksandru Vučiću dok je bio premijer, sadašnjoj predsednici Vlade i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću promenjen je zakonski okvir koji se odnosi prema nasilnicima – ukazao je Vesić i pozvao sve koji trpe nasilje da se ohrabre i to prijave jer, kako je istakao, nasilje u našem društvu više nije prihvatljivo. 

Premijerka Ana Brnabić je navela da je važno da se kao društvo sistemski borimo protiv nasilja u porodici, usklađenim radom Vlade, sigurnih kuća, centara za socijalni rad i lokalne samouprave. 

Imamo još mnogo toga da uradimo, zbog čega je Vlada formirala Кoordinaciono telo sa ministrima pravde, unutrašnjih poslova i ministrom za rad i socijalna pitanja kako bi smo obezbedili manji broj nasilja i veću vidljivost ovom problemu – istakla je Brnabić, koja je zahvalila koordinatorki Sigurne kuće u Beogradu Vesni Stanojević i Gradu Beogradu na konkretnim merama. 
 
Ona je najavila inicijativu da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici bude unapređen kako bi još drastičnije bili kažnjavani nasilnici u porodici. Takođe da se nasilnicima omogući da prođu kroz period resocijalizacije, kako nasilje ne bi ponavljali kada izađu iz zatvora ili sa lečenja od bolesti zavisnosti.

Foto: Beograd.rs

Premijerka se zahvalila i društveno odgovornim kompanijama, kao što je EPS koji je donirao tri miliona dinara za električnu energiju za sve sigurne kuće u Srbiji, kao i Privrednoj komori Srbije jer pomaže žrtvama nasilja da pronađu posao, kao preduslov za ekonomsko osnaživanje i novi početak. 
 
Кoordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević je rekla da je bitno da se pošalje poruka da žene koje trpe nasilje mogu da očekuju pomoć. Takođe je podsetila da nasilja u porodici ima svuda u svetu i da to nije specijalnost Balkana, ali da to nasilje kada se prepozna mora da bude i prijavljeno. Ona se zahvalila premijerki, zameniku gradonačelnika i resornoj sekretarki na saradnji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksa

pre 5 godina

Svaka sigurna kuca, je nekome novi zivot, svaka cast za izgradnju sigurnih kuca poslednjih godina! Stoop nasilju

Captainsrki

pre 5 godina

Nasilje je uvek i svuda neprihvatljivo!!

nikola

pre 5 godina

Svaka vrsta nasilja je za osudu. Nasiljem se nista ne postize.

Iva

pre 5 godina

Verujemo da nasilja više neće biti, jer vlast dobro radi na tome.

Mitar

pre 5 godina

Svaki vid nasilja mora biti sprečen. Policija je brzo reagovala.

Mija

pre 5 godina

U Srbiji se ne tolerise bilo kakav oblik nasilja tako da ce svako ko bude nasilnik, biti kaznjen.

ivana

pre 5 godina

Potrebno je pruziti vise podrske i pomoci zrtvama nasilja i omoguciti im da sto pre prevazidju probleme i da se vrate normalnom zivotu bez nasilja

mita

pre 5 godina

Lepo je znati da će zlostavljenim ženama imati ko da pomogne.Nadam se da će nasilnika biti sve manje ako se uvedu odgovarajuće kazne.

Hipi

pre 5 godina

Novi zakon iz 2017. e godine daje dobre rezultate jel trebalo je poci od prevencije kako bi kmalo ucinka na suzbijanju

Nk

pre 5 godina

Nasilje i svaki vid nasilja kako u porodici tako i u drustvu je za svaku osudu i treba sto vise ovakvih mera preduzimati

Ana

pre 5 godina

Pored zakona važno je razumevanje i podrška, a nasilnike treba strogo kazniti!

Koja

pre 5 godina

Ne treba zatvarati oci pred nasiljem. Bravo za napredak na ovom polju.

Mira

pre 5 godina

Sa nasiljem ce se Srbija razracunati istom merom.Necemo sedeti skrštenih ruku.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set