• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.12.2018

11:12

VESIĆ: Beograd će kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji

Beograd

VESIĆ: Beograd će kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji

Podeli vest

Povodom molbe Predsednika Republike Aleksandra Vučića Gradu Beogradu da kupuje "Simensove" tramvaje koji će se proizvoditi u Kragujevcu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će Beograd sa zadovoljstvom kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji

- Za Beograd je velika čast da imamo mogućnost da kupujemo 'Simensove' tramvaje koji će se proizvoditi u Kragujevcu, kako je juče najavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Vesić.

On je ukazao da će to biti veliki povratak tramvaja "Simens"na naše ulice, posto je Beograđane 1923. godine prevozilo 30 modernih "Simensovih" tramvaja i 30 "Simensovih" prikolica.

Pet godina kasnije smo dobili još 40 tramvaja, pa je Beograd 1932. godine imao 13 tramvajskih linija i 96 tramvaja. Tramvajska linija prema Zemunu otvorena je 1935. godine.

Drugi svetski rat smo dočekali sa 10 tramvajskih linija i ukupno 104 tramvaja, podsetio je zamenik gradonačelnika Beograda. 

Vesić je poručio da će Beograd u narednim decenijama širiti tramvajsku mrežžu.

- Do sredine naredne godine biće završeno postavljanje šina preko Mosta na Adi pa ćemo povezati Banovo Brdo i Rakovicu sa Novim Beogradom, a planirano je i proširenje tramvajske mrežže prema Višnjičkom polju i Zemunu kao i spajanje Slavije i Kalemegdana tramvajskom linijom broj 1 - rekao je zamenik gradonačelnika.

On je napomenuo da naredne godine počinje rekonstrukcija ulica i tramvajskih šina u ulicama 27. marta, Kraljice Marije, Džžordža Vašingtona i Cara Dušana, čime će se omogućiti da novi tramvaji koriste čitav krug dvojke.

Predsednik republike Aleksandar Vučić zamolio je juče, prilikom otvaranja prve završene hale "Aliminijum" u okviru "Mind" parka u Kragujevcu rukovodstvo Grada Beograda da kupi prve tramvaje koji budu proizvedeni u ovoj fabrici.             


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Šta bi na ovo rekao kralj Petar I Karađorđević, čiji je sin pao kao prva žrtva fašizma u Evropi? Svi investitori su dobrodošli u Srbiju, 21. vek je, ali kuda će zaista voziti ovi tramvaji? U 1941. Gorane Vesiću? Srbija kralja Petra tebe ne bi zdržala na mestu gradskog mendžera. Bez obzira što si veoma vredan, istripovao si se pogrešnim periodom. Andi Vorhol i Simens možda mogu biti u simbiozi, ali u drugim, humanijim, kosmopolitskim rukama.

mimi

pre 5 godina

od kad nismo imali ovako ozbiljnu proizvodnju,mada treba da bude jos ovakvih stvari,sve mi mozemo da proizvodimo,i tramvaje i lokomotive i brodove...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set