• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.12.2018

16:34 >> 18:46

VESIĆ: Budžet Beograda prvi put veći od milijardu evra!

Beograd

VESIĆ: Budžet Beograda prvi put veći od milijardu evra!

Podeli vest

Gradsko veće je na današnjoj sednici utvrdilo predlog budžeta Grada Beograda za 2019. godinu koji je upućen Skupštini Grada Beograda na razmatranje i usvajanje, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

 
- Planirani budžet grada Beograda za 2019. godinu je realan, uravnotežen i razvojni, a usmeren je na ulaganje u kapitalne projekte - ocenio je Vesić i precizirao da budžet grada Beograda zajedno sa budžetima gradskih opština za 2019. godinu iznosi 123.057.148.955 dinara.

To je, kaže, za sedam odsto više od procene ostvarenja prihoda za 2018. godinu.

- Grad Beograd prvi put ove godine ima budžet zajedno sa budžetom gradskih opština koji iznosi preko milijardu evra.

Ustupljeni prihodi budzzeta grada planirani su u iznosu nešto više od 46 milijardi dinara što je 2,1 odsto više od procene ostvarenja tih prihoda za 2018. godinu, rekao je Vesić.

Kako je dodao, najznačajnije povećanje prihoda je planirano od prihoda od poreza na dohodak građana u iznosu od blizu 40 milijardi dinara.

To je, kaže, za 3,5 odsto više u odnosu na procenu ostvarenja tog prihoda u 2018. godini što je rezultat povećanja zaposlenosti i rasta zarada na teritoriji grada Beograda.

- Izvorni prihodi za 2019. godinu planirani su na nivou grada u iznosu od oko 45,2 milijarde dinara što je 6,8 odsto više od procene ostvarenja u 2018. godini - rekao je Vesić.

To povećanje je, kaže, rezultat uvećanog plana od prihoda poreza na imovinu, lokalnih administrativnih taksi, boravišne takse, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zakupa nepokretnosti u gradskoj svojini, zakupa građevinskog zemljišta, prihoda za boravak dece u predškolskim ustanovama, prihoda od novčanih kazni, prihoda od zakupnine za stan u gradskoj svojini, dela dobiti javnih preduzeća i ostalih prihoda.

- Dobit javnih preduzeća grada Beograda koja će biti uplaćena u gradski budžet u 2019. godini biće za 100 miliona dinara veća nego u 2018. godini i iznosiće 5,6 milijardi dinara - rekao je zamenik gradonačelnika.

Naveo je da su u budžetu za sledeću godinu kapitalna ulaganja planirana u iznosu od oko 19,4 milijarde dinara i da čine 17,64 odsto rashoda budžeta za 2019. godinu, što je uvećhanje od 44,8 odsto u odnosu na ovu godinu.

Dodao je da budžet i dalje opterećuju krediti koje je uzela prethodna vlast u gradu pa će, kaže, u narednoj godini ukupni izdaci za otplatu glavnice i kamata iznositi oko 4,7 milijardi dinara i čine 4,36 odsto rashoda budžeta za 2019. godinu.

Zamenik gradonačelnika je posebno istakao da su subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama planirane u ukupnom iznosu od oko 2,2 milijarde dinara što znači da je učešće subvencija u ukupnim rashodima budžeta za sledeću godinu planirano u obimu od 2,02 odsto i predstavlja smanjenje od 82,57 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Vesić je naveo da će ulaganje Grada Beograda u kulturu iznositi nešto više od pet milijardi dinara odnosno 4,62 odsto budžeta što je povećanje od 11,26 odsto u odnosu na ovu godinu, dok ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu i organizaciju saobraćaja iznosi 39,25 milijardi dinara što je povećanje od 6,8 odsto u odnosu na ovu godinu.

Istakao je da će Grad Beograd naredne godine povećati ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije za skoro 127 odsto.

Povećanje ulaganja u razvoj turizma iznosi 122,3 odsto, povećanje ulaganja u komunalne delatnosti je uvećano za 6,81 odsto, dok je ulaganje u zdravstvenu zaštitu uvećano za 74,58 odsto, precizirao je Vesić.

Naveo je da će Beograd naredne godine povećati ulaganje u poljoprivredu za 2,24 odsto i da je za tu namenu izdvojeno 251,48 miliona dinara što je više od deset puta veće ulaganje nego 2012. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marina

pre 5 godina

Kada ce biti para da deca sa razvojnim smetnjama dobiju lične pratioce? U Beogradu se čeka godinama, sramota za šta se sve daju pare a za decu nek čekaju.

Iskreno

pre 5 godina

Vesicu, kazi javno i dokumentovano, koliki je zbir Budzeta svih ostalih gradova i opstina u Srbiji.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set