• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.12.2018

08:52

VESIĆ PRED DANAŠNJE ZASEDANJE: Na sednici Skupštine grada skoro 50 tačaka, budžet realan i uravnotežen!

Beograd

VESIĆ PRED DANAŠNJE ZASEDANJE: Na sednici Skupštine grada skoro 50 tačaka, budžet realan i uravnotežen!

Podeli vest

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda na dnevnom redu će se naći skoro 50 tačaka, među kojima i predlog budžeta za 2019. godinu koji je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, realan, uravnotežen i usmeren u ulaganja u kapitalne investicije

- Budžet grada Beograda će prvi put u istoriji Beograda iznositi više od milijardu evra, tačnije 123.057.148.955 dinara, što je za oko sedam odsto više nego 2018 - rekao je Vesić za Tanjug.

On je precizirao da je to zajednički budžet grada Beograda i gradskih opština, s tim da će Grad imati oko 110 milijardi dinara, a opštine oko 13 milijardi. 

Vesić je istakao da će prihodi od poreza na dohodak građana biti uvećani za 3,5 odsto, a izvorni prihodi za 6,8 odsto u odnosu na 2018. godinu.

- Ono na šta smo posebno ponosni jeste to da je ukupno 17,64 odsto našeg budžeta usmereno na kapitalne investicije, što je povećanje od 44,8 odsto u odnosu na 2018. godinu - rekao je Vesić.

S ponosom je istakao i da ulaganje u kulturu za 2019. godinu iznosi 4,62 odsto budžeta, što je povećanje od oko 11,26 odsto u odnosu na 2018. godinu.

- Time pokazujemo da smo odgovorna vlast koja vodi računa o kulturi i koja zaista pokušava da investira u kulturu, jer je to investiranje u budućnost naroda - dodao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu biće veće za 6,8 odsto nego ove godine, dok će ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije biti veće za skoro 127 odsto.

Vesić je naveo da će biti povećano i ulaganje u turizam, kao i u poljoprivredu koje će biti veće za 2,24 odsto.

- Očekujem da će odbornici prihvatiti ovaj budžet i da ćemo na ovaj način imati jedan zaista razvojni budžet za 2019. godinu koji će omogućiti da Beograd nastavi da se razvija - rekao je zamenik beogradskog gradonačelnika.

Naveo je da će se na dnevnom redu sednice naći i druge važne tačke, a jedna od najvažnijih jeste ona o koncesiji za izgradnju četiri podzemne garaže.

Na tenderu o koncesiji, koji je trajao skoro godinu dana, pobedila je kineska kompanija "Šandong", podsetio je Vesić i dodao da će se, ako odbornici usvoje ovaj predlog, omogućiti da kompanija počne sa izgradnjom garaža već od marta sledeće godine.

Prvo će se graditi podzemna garaža na Studentskom trgu, za koju već postoji građevinska dozvola, a potom garaža na Trgu Republike, pa u Fruškogorskoj i Kosovskoj ulici.

Foto: Beograd.rs

Odbornici će raspravljati i o Predlogu odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja koji podrazumeva da sve žene na teritoriji grada koje rode blizance dobiju dodatnu pomoć u iznosu od 50.000 dinara.

- Grad Beograd, inače, ima čitav niz mera pomoći kada su u pitanju žene koje rađaju decu i to su mere koje mi dajemo iz gradskog budžeta, a koje nemaju nikakave veze sa pravima koja sve žene na teritoriji Republike Srbije imaju i ostvaruju po zakonu - rekao je Vesić.

Osim toga, dodao je, pred odbornicima će se naći i odluka o građevinskom zemljištu.

- Omogućićemo da se prodaju ne samo parcele koje su 100 odsto u vlasništvu grada, već i one gde je grad delimično vlasnik, naravno u skladu sa zakonom. Takođe, investitorima koji grade komunalnu infrastrukturu omogućićemo da mogu da dobiju popust isti kao kad plaćaju naknadu za građevinsko zemljište, što će pospešiti investiranje - rekao je Vesić i podsetio da je od početka ove godine u Beogradu izdato građevinskih dozvola za više od million kvadrata.

Na dnevnom redu su i izmene odluke o parkiralištima i komunalnoj policiji koja će, pojasnio je, omogućiti da će ubuduće nalog pauku za podizanje automobila moći da daju i komunalni policajci, a ne samo saobraćajni policajci kao što je do sada bio slučaj.

- Donećemo i jednu odluku koja je predlog opštine Vračar i odnosi se samo na tu opštinu. Ta opština je na zahtev građana tražila da se više ne dozvoljava postavljanje letnjih bašti na mestima koja su predviđena za parkiranje - rekao je Vesić.

Kako je dodao, ta odluka će 2019. godine važiti samo za opštinu Vračar, a onda će se, u zavisnosti od toga kakvi budu njeni efekti, videti da li će biti proširena i na druge beogradske opštine.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 5 godina

Pokazujemo da smo odgovorna drzava koja vodi računa o kulturi i koja zaista pokusava da investira u kulturu, jer je to investiranje u budućnost naroda .

Tresimesi1

pre 5 godina

Pomak u ekonomiji grada je drastičan.Samo tako nastavite.

ivana

pre 5 godina

Budzet grada je realana i nadam se da ce se makar dve trecine planiranog izgraditi i obnoviti, tada ce nas grad biti jos lepsi i slicniji svetskim metropolama.

Nenad

pre 5 godina

Budžet kojim će se obezbediti poboljšanje životnog standarda građana Beograda a da grad Beograd kao prestonica Srbije jača, gradi i održava infrastrukturu koja dolikuje metropoli!

aleksansar

pre 5 godina

Divim se ovom Vesicu kako se bori sa Djilasovim lopovima

Mishel

pre 5 godina

Zahvaljujuci dobrom radu, Beograd je postao stabilan i visoko razvijen grad!

Lida

pre 5 godina

Kraj godine se zavrsava sa odlicnim rezultatima!

Jovan

pre 5 godina

Kada je drzava stabilna i budzet je veci i to ne samo za Beograd.

aca

pre 5 godina

Sa pravim i kvalitetnim ljudima uvek se napreduje.

Milan

pre 5 godina

Ovo je odlično isplaniran budžet za narednu godinu.

Naca

pre 5 godina

Opet cirkus gostuje u našem glavnom gradu. Da li opozicija kampuje ili idu kući nakon zasedanja?

Milan

pre 5 godina

Ulaganja u kapitalne investicije znači ekonomski napredak i dobrobit za Srbiju i njen narod.

Mici

pre 5 godina

Ovo je odgovorna Vlast koja ulaže u svaki aspekt od zdravstva preko kulture do ekonomije.

marija

pre 5 godina

Verujem da će budžet biti iskorišćen u pametne svrhe.

Tea

pre 5 godina

Srbija je usmerena na rzvoj I napredak I bidzet je sigurnobu skladu sa ciljevima...

Noa

pre 5 godina

Čist primer mukotrpnog rada i borbe za ekonomsku stabilnost i napredak!

Jelena

pre 5 godina

To je rezultat zdrave vlade. Za svaku pohvalu bravo.

Jana

pre 5 godina

Domaćinsko upravljenje budžeta u kome se zna tačno na šta se troše pare je jedino ispravno.

Marija

pre 5 godina

Budzet grada je na realnim osnovama i za razvoj podjednako svakog dela grada.

Mitar

pre 5 godina

Sve sto se napravi i uradi ostaje tu, niko ga nece odneti

Krle

pre 5 godina

Ova vlast je odgovorna i vodi računa o kulturi i pokušava da investira u kulturu, jer je to investiranje u budućnost naroda

Ena

pre 5 godina

Lepa vest je da je budzet za narednu godinu veci za 7 odsto.

Eva

pre 5 godina

Verujem da je i ovog puta budzet pravilno rasporedjen,.

Biljana Đ

pre 5 godina

Najvažnije je da je budžet razvojni.Grad treba da se razvija a to je jedan od glavnih uslova da građani imaju dobar standard.

vojkan

pre 5 godina

Samo neka se nastavi tim putem,putem napretka.

mila

pre 5 godina

Budžet kojim će se obezbediti poboljšanje životnog standarda građana Beograda

kalina

pre 5 godina

Beograd mnogo napreduje u svemu od kada ga ova vlast vodi.

mara

pre 5 godina

Zahvaljujuci odgovornoj politici budzet Srbije je na visokom nivou.

Gojko

pre 5 godina

Zahvaljujuci odgovornoj politici sadasnje gradske vlasti, budzet se nalazi na visokoj koti .

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set