• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

16.01.2019

11:27

„Gasprom njeft“ poklonio koncertni klavir Ruskom domu u Beogradu

Beograd

„Gasprom njeft“ poklonio koncertni klavir Ruskom domu u Beogradu

Podeli vest

Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu dobio je na poklon od „Gasprom njeft“-a veliki koncertni klavir ručne izrade Steinway&Sons

Instrument je napravljen od više od 12 hiljada elemenata i u muzičkim krugovima slovi za obrazac koncertnog zvuka. Na ovaj način „Gasprom njeft“ se pridružio obeležavanju 85. godišnjice osnivanja Ruskog doma u Beogradu, najstarijeg stranog kulturnog centra. 


 „Dugi niz godina “Gasprom njeft“ je najveći strani investitor u srpsku privredu. Osim toga, naša kompanija na teritoriji Srbije realizuje i projekte iz oblasti kulture, koji doprinose jačanju vekovnih veza i očuvanju zajedničkog nasleđa naše dve zemlje. Poklon Ruskom domu je naš doprinos daljem jačanju tih veza, koje se ogleda kroz  pozivanje  pijanista svetskog renomea, korišćenje ovog instrumenta na festivalu ruske muzike u Srbiji, koji svake godine uz našu podršku organizuje Emir Kusturica. Planiramo da prvi koncert na ovom klaviru u okviru pomenutog festivala održi Denis Macujev“ — istakao je Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora „Gasprom njeft“-a.

 Program podrške kulturi i očuvanju istorijskog nasleđa je ključni pravac društvene odgovornosti u koji “Gasprom njeft“ ulaže u Srbiji. Između ostalog, kompanija je pomogla rekonstrukciju memorijalnog kompleksa „Ruski nekropolj“ i inicirala projekat oslikavanja kupole Hrama Svetog Save. Svake godine zajedno sa režiserom Emirom Kusturicom organizuje festival ruske klasične muzike. Osim toga, kompanija pomaže Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.
 Dodatna informacija:

Foto: Promo Nis

Ruski dom za nauku i kulturu „Ruski dom“ podignut je u Beogradu na inicijativu zajednice ruskih emigranata. Kralj Aleksandar I Karađorđević i Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Varnava podržali su njihovu ideju o osnivanju kulturnog centra u cilju očuvanja duhovnih veza sa Rusijom. Ruski dom koji je nazvan u čast imperatora Nikolaja II izgrađen je zajedničkim naporima za samo 1,5 godinu po projektu Vasilija Baumgartena, vojnog inženjera, bivšeg načelnika tehničke službe pri dobrovoljačkoj armiji generala Denikina. Svoje prve posetioce primio je 9. aprila 1933. godine.
 
U Ruskom domu je radilo pozorište, gimnazija, osnovna škola, sopstveni izdavački centar i dva muzeja (muzej Nikolaja II i muzej ruske konjice). Ovde su bili smešteni i  školska crkva Pokrova Presvete Bogorodice, ruski naučni institut, sportska sala i društvo ruskih književnika, umetnika i muzičara. U koncertno-pozorišnoj sali Ruskog doma održavale su se predstave Ruskog narodnog pozorišta i nastupali su Fjodor Šaljapin i čuveni „kurski slavuj“ Nadežda Plevicka. U Ruskom naučnom institutu radili su čuvena imena ruske emigracije: Petar Struve, Zinaida Gipius, Konstantin Balmont i Igor Severjanjin. Po broju knjiga i kulturnom značaju ispred biblioteke Ruskog doma je samo Turgenjevska biblioteka u Parizu, koja predstavlja najstariju biblioteku ruske emigracije. 

Foto: Promo Nis


 Danas Ruski dom nastavlja rad na jačanju prijateljskih, kulturnih i međunacionalnih veza između Rusije i Srbije, promociji ruskog jezika, ruske kulture i nauke. Svake godine se održavaju koncerti, izložbe, pozorišne i filmske predstave,  konferencije, koje upoznavaju posetioce sa istorijom i životom savremene Rusije. podršku NIS-a

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 5 godina

Ruska državna firma poklonila ruskoj državnoj ustanovi klavir. Kakve to veze ima sa nama? Kažu da su donirali oslikavanje Hrama Svetog Save. To što su dali za Hram zarade za manje od 2 meseca na razlici u rudnoj renti na vađenju nafte i gasa u Srbiji koju umesto 7% (koliko stoji u zakonu) plaćaju 3%.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set