• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beograd.rs

18.01.2019

12:18

VESIĆ: GRAD BEOGRAD aktivan u procesima BEZBEDNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU!

Beograd

VESIĆ: GRAD BEOGRAD aktivan u procesima BEZBEDNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović i predstavnik Saobraćajnog fakulteta Norbert Pavlović predstavili su rezultate Studije istraživanja uticaja ljudskog faktora na nastanak saobraćajnih nezgoda na prelazima puta preko pruge na teritoriji grada Beograda, sa predlogom mera za povećanje nivoa bezbednosti

Vesić je istakao da veruje da će studija preko priručnika „Budi oprezan" pomoći auto-školama i mladim vozačima da se izbore sa situacijama na pružnim prelazima koje su posebno aktuelne posle nesreće koja se nedavno desila na jugu Srbije.

- Brošura sadrži informacije o automatskim uređajima za osiguranje pružnih prelaza, primere opasnih situacija na pružnim prelazima, načine funkcionisanja semafora i polubranika, primere karakterističnih saobraćajanih nezgoda, kao i test pitanja koja su važna u ovom segmentu saobraćajne obuke - ukazao je Vesić u Skupštini Grada Beograda.

On je podsetio da je u Beogradu situacija u saobraćaju sve komplikovanija i zahtevnija zbog povećanja broja automobila, koji se na godišnjem nivou povećava za skoro 50.000 novoregistrovanih vozila.

- Činjenica je da moramo da obratimo mnogo veću pažnju na obrazovanje vozača, posebno mladih i neiskusnih. Nedovoljno se vodi računa o biciklistima i motociklistima kojih je sve više u Beogradu - istakao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da je Grad Beograd finansirao četiri studije, među kojima je i poslednja o bezbednosti na pružnim prelazima. 

- Kao Grad Beograd i deo odgovornog društva osećamo potrebu, iako nemamo formalne nadležnosti, da učestvujemo u ovim procesima. Takođe je pre četiri godine identifikovano oko 250 opasnih zona u rejonu škola, a do sada je stručno rešeno 150 zona. Rezultat je da je svake godine sve manji broj stradale dece u saobraćaju - ukazao je Vesić i dodao da je uspeh ako se spase i jedan život bez obzira na uloženi novac.

On je zahvalio Sekretarijatu za bezbedbnost saobraćaja i Savetu za bezbednost saobraćaja Grada Beograda na akcijama i edukacijama koje sprovode i najavio dalja ulaganja u toj oblasti.

Sekretar Rafailović je istakao da je primarna dužnost Sekretarijata za saobraćaj bezbednost učesnika u saobraćaju i zahvalio zameniku gradonačelnika na podršci koju pruža tom sekretarijatu i Savetu za bezbednost saobraćaja. Takođe je istakao da se sve aktivnosti izvode u koordinaciji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Saobraćajnim fakultetom.

Kada je reč o temi, Rafailović je naveo da su saobraćajne nesreće na pružnim prelazima relativno retke, ali rezultiraju najtežim posledicama.

- Svedoci smo šta se desilo pre izvesnog vremena na jugu Srbije. Posebno je važno naglasiti da su te posledice naročito bitne za vozače i putnike u drumskim vozilima zbog čega i izazivaju posebnu pozornost u sistemu bezbednosti saobraćaja - ukazao je resorni sekretar.

On je precizirao da na teritoriji prestonice postoji 120 pružnih prelaza, da je 2015. godine urađena Studija bezbednosti saobraćaja u zonama pružnih prelaza koja je pokazala da su vozači drumskih vozila doprineli nastanku saobraćajnih nezgoda u više od 90 odsto slučajeva. Na osnovu tih istraživanja realizovana je zajedno sa Saobraćajnim fakultetom u Beogradu i ova studija, čiji je jedan od rezultata i priručnik „Budi oprezan", namenjen auto-školama.

Događaju su prisustvovali članovi Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Beograda, Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i „Železnica Srbije". 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ivan

pre 5 godina

BEOGRAD aktivan u procesima BEZBEDNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU!

Mila

pre 5 godina

Mladim vozacima treba posebno da se posveti paznja!

Tamara

pre 5 godina

Veoma edukativno i korisno. Nije loše podići svest kod ljudi, tj.učesnika u saobraćaju, o njihovoj bezbednosti.

Kristina

pre 5 godina

Bezbeenost svih ucesnika u saobracaju je najbitnija !

Marko

pre 5 godina

Vesić odlično radi svoj deo posla u Beogradu.

AleksMache

pre 5 godina

Tako i treba! Ne sumnjamo i u vašu efikasnost!

Marija

pre 5 godina

To je svuda u svetu ista procedura kada u posetu stizu predsednici vaznih drzava bezbednost na najvisi moguci nivo.

Boris

pre 5 godina

Svaka cast Vesicu za zalaganje naseg glavnog grada.

dragutin

pre 5 godina

Vesicevo zalaganje za Beograd je vidljiv, narod ce prepoznati rezultate i nagraditi kada za to dodje vreme.

Jovana

pre 5 godina

Beograd ide u korak sa najvećim evropskim prestonicama.

Milos

pre 5 godina

Svake godine ima sve vise mladih vozaca na putevima.Mora da se obrati paznja na obrazovanje vozaca,posebno mladih.

Mihajlo

pre 5 godina

Sve pohvale gradskoj vlasti na jucerasnjoj organizaciji, skup je prosao bez incidenata.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set