• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beograd.rs

30.01.2019

14:51

(FOTO) PET NOVIH KULTURNIH DOBARA U BEOGRADU u 2018. godini i već DVA NOVA U JANUARU 2019.

Beograd

(FOTO) PET NOVIH KULTURNIH DOBARA U BEOGRADU u 2018. godini i već DVA NOVA U JANUARU 2019.

Podeli vest

Na osnovu predloga odluka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda o proglašenju za spomenike kulture, Vlada Republike Srbije je tokom 2018. godine utvrdila pet novih kulturnih dobara na teritoriji grada Beograda, a u januaru 2019. godine još dva, saopštavaju iz ove gradske institucije

To su Srpska škola u Batajnici, Zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom Salona Muzeja savremene umetnosti, Dom Saveza nabavljačkih zadruga državnih službenika, Stara osnovna škola u Bežaniji, Dom Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata u Beogradu, Dom Radničke komore u Beogradu i prostorno kulturno-istorijska celina Naselje Cerak - Vinogradi (Cerak 1 i Cerak 2) u Beogradu. 

Srpsku školu u Batajnici u Ulici pukovnika Milenka Pavlovića 5 podigao je knez Nikola Vulko u periodu od 1875. do 1880. godine, a danas je to OŠ „Boško Palkovljević Pinki". Svojom arhitekturom izdvaja se od ostalih stambenih seoskih kuća i predstavlja retkost kao sačuvana namenska tipska zgrada druge polovine 19. veka, koja svedoči o kontinuitetu razvoja školstva i prosvetne delatnosti u oblasti jugoistočnog Srema.

Dom Saveza nabavljačkih zadruga državnih službenika u Makedonskoj 21 građen je od 1928. do 1929. godine prema projektu arhitekte Dimitrija M. Leka, jednog od najznačajnijih predstavnika akademizma u srpskoj arhitekturi u periodu između dva svetska rata. Objekat je podignut za potrebe esnafske organizacije, a značajan je i kao mesto na kojem su nastala izuzetna ostvarenja nematerijalne baštine jer se u zgradi do marta 2014. godine nalazio Studio 10 Radio Beograda, odakle su potekla najznačajnija dela u oblasti radio-drame.

Zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom Salona Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj 14 podignuta je u periodu od 1956. do 1960. godine prema projektu Miroslava Jovanovića, jednog od vodećih srpskih arhitekata druge polovine prošlog veka. U objektu, pored stanova sa slikarskim ateljeima, projektovan je i prostor namenjen izlaganju dela savremene umetnosti, u kome je od 1961. počela sa radom Moderna galerija, danas Salon Muzeja savremene umetnosti.

Stara osnovna škola u Bežaniji u Vojvođanskoj ulici 68 izgrađena je 1891. godine za potrebe osnovne škole, kao tipski objekat zasnovan na svedenim postulatima akademizma i svedoči o kontinuitetu i razvoju školstva, ali i ekonomskom statusu, privredenim prilikama i položaju srpskog stanovništva krajem 19. veka. Pored toga, ovaj spomenik kulture je najstarija sačuvana zgrada druge polovine devetnaestog veka na teritoriji gradske opštine Novi Beograd. 

Dom Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata u Beogradu u Ulici kneza Miloša 7 podignut je između 1933. i 1935. godine prema projektu arhitekata Milana  Miše Manojlovića i Isaka Azriela, za potrebe sedišta strukovnog društva formiranog 1919. godine i vizuelno je trebalo da prezentuje ideologiju jugoslovenstva kao dominantne političke doktrine i udruženja i države. 

Dom Radničke komore u Nemanjinoj 28 sagrađen je 1928. godine prema projektu arhitekte Svetislava Putnika u duhu akademizma. Budući da je objekat bio namenjen potrebama radničke klase, a kasnijih godina stavljen u službu obrazovanja i kulturnog uzdizanja, danas predstavlja svojevrstan trezor nematerijalne baštine.

Prostorno kulturno-istorijska celina Naselje Cerak - Vinogradi (Cerak 1 i Cerak 2) izgrađeno je u periodu od 1978. do 1985. godine prema projektu arhitekata prof. Darka Marušića, Milenije Marušić i dr Nedeljka Borovnice, izabranom na jugoslovenskom pozivnom konkursu 1977. godine. Prema svojim arhitektonsko-urbanističkim i ekološko-vrtnim karakteristikama, Cerak - Vinogradi predstavlja specifičnu stambenu celinu u Beogradu sedme i osme decenije 20. veka i smatra se jedinstvenim graditeljskim poduhvatom u Beogradu, koji na najbolji način predstavlja sintezu prirodnog okruženja i arhitekture. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set