• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beograd.rs

04.02.2019

19:21

RADOJIČIĆ: LIČNE KARTE GRADILIŠTA omogućiće bolju koordinaciju RADOVA I FUNKCIONISANJE GRAĐANA!

Beograd

RADOJIČIĆ: LIČNE KARTE GRADILIŠTA omogućiće bolju koordinaciju RADOVA I FUNKCIONISANJE GRAĐANA!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je danas da će se puštanjem u rad softvera koji koordiniše rad gradilišta početi sa primenom bolje sinhronizacije tih radova u celoj prestonici, a koje su definisane ličnim kartama gradilišta

Za magazin "Sedmica", Prvog programa Radio Beograda, on je istakao da će se novim sistemom omogućiti da se sa jednog mesta koordinišu radovi u celom gradu, kako bi se neželjeni efekti u funkcionisanju grada sveli na minimum.    

- Ovaj softver je u petak stavljen na server Grada Beograda i time je otpočela njegova test faza. On će omogućiti bolju sinhronizaciju radova u određenim delovima grada i na taj način obezbediti bolje funkcionisanje u prestonici, na primer, da se u isto vreme ne bi radile dve značajne ulice i na taj način onemogućilo normalno funkcionisanje građana. Takođe da se prilikom tih rekonstrukcija urade svi neophodni radovi, kako ne bi bilo naknadnih radova - pojasnio je Radojičić.
 
On je podvukao da je budžet za 2019. realno planiran, da je stanje u gradskoj kasi stabilno, te da je budžet za investicije ove godine 45 odsto viši nego prethodne. 

- Kada je konkretno reč o investicijama, predviđena je izgradnja gondole od Kalemegdana do parka Ušće. Trenutno je u izradi projekat koji treba da se završi do kraja maja, dok je realizacija predviđena da traje 270 dana. Takođe, trenutno se izvode rekonstrukcije Trga republike i Karađorđeve ulice, koje se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom, a planira se i rekonstrukcija Ulice kneza Miloša sa izgradnjom podzemne garaže. U planu za 2019. godinu je i rekonstrukcija ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana - naveo je gradonačelnik. 

Rekonstrukcija Kneza Miloša planirana je da se radi u dve etape. Prva od Nemanjine do Višegradske i druga od Višegradske do Mostarske petlje, precizirao je gradonačelnik i podsetio da je projekat vredan oko 20 miliona evra. Takođe je naglasio da će se nastaviti sa ulaganjem u rubne delove grada, kako bi svi građani imali uslove za normalno funkcionisanje.
 
On je istakao da su predviđena značajna sredstva za investicije u zdravstveni sistem, pre svega za izgradnju zdravstvene stanice u Borči, zatim završetak dogradnje Doma zdravlja u Obrenovcu, kao i rekonstrukcija više drugih domova zdravlja za koje je u budžetu predviđeno oko 900 miliona dinara. 

- U ovom trenutku se radi studija izvodljivosti za izgradnju Tiršove 2, a posle toga sledi izrada projekta i početak radova. Koncept je da samo najteži pacijenti ostaju u bolnici i da imaju uslove kao u Evropi i svetu, da deca i njihovi roditelji imaju na raspolaganju jednokrevetne i dvokrevetne sobe, kao i da intezivna nega bude na visokom stepenu organizacije - najavio je Radojičić.

On je istakao da je vizija ovog rukovodstva da se pravac razvoja usmeri ka pametnom, zelenom gradu, kako bi u narednim godinama i decenijama bio sve zdraviji grad s obzirom na globalne probleme koji su prisutni. 

- U tom kontekstu veoma je značajna izgradnja nove deponije u Vinči, gde se očekuju prvi radovi krajem marta, a samo tokom ove godine investitori planiraju da ulože oko 72 miliona evra. Dužina radova je predviđena u naredna 33 meseca. Takođe i izgradnja metroa je veoma značajna za srpsku prestonicu, a prema planu prva faza prve linije trebalo bi da počne da se radi krajem 2020. godine. Projekat je vrlo zahtevan, ali dajemo sve od sebe da on bude realizovan na vreme. Takođe, postoji potencijal da Beograd ponovo bude grad studenata koji bi, pored domaćih, privukao i studente iz inostranstva poboljšanjem uslova akademskog školovanja. Kada je reč o turistima, svi parametri pokazuju da je povećan broj dolazaka i noćenja u odnosu na 2017. godinu, te da se grad dobro razvija u tom pravcu. Činjenica je da 40 odsto turista, a najviše ih je iz Turske, Kine i zemalja iz okruženja, poseti neki od beogradskih muzeja, naše kulturno nasleđe, što pokazuje da se sve investicije odražavaju i na povećanje broja turista u Beogradu. Između ostalog, i izgradnja gondole će poboljšati taj segment, kao i decenijski projekat spuštanja Beograda na reke. Beograd na vodi napreduje, treba da počne izgradnja četiri nova stambena objekta i centralne kule -  ukazao je Radojičić. 

Kada je reč u ulaganju u obrazovanje, gradonačelnik je naglasio da je budžet za obrazovanje za ovu godinu 190 miliona dinara, što je duplo više nego  2012. godine i najavio realizaciju izgradnje nove škole u naselju Leštane, više sportskih sala za decu, kao i rekonstrukciju više škola u Beogradu. 

Takođe, prema njegovim rečima, Grad Beograd vodi računa i o populacionoj politici, odvajajući sredstva za prvorođeno dete, blizance, treće i svako sledeće dete. 

On je najavio reorganizaciju GSP Beograd i realizaciju nabavke 200-300 vozila za ovu godinu, ali i potrebu da se poveća svest građana o plaćanju gradskog prevoza, koje je sada ispod 30 odsto, istakavši da Novi Sad ima 80 odsto naplate karata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kole

pre 5 godina

Beograd ide u korak sa najvećim evropskim prestonicama.

Milan

pre 5 godina

Сваки вид модернизације и лакше контроле је добар и напредак ка сигурније пословању

Nikola

pre 5 godina

Ovo je dobar način da se uredi poslovanje građevinskih firmi.

Janko

pre 5 godina

Odlicna stvar. Nije lose kontrolisati radove i imati informaciju o stanju.

Jana

pre 5 godina

Dosta se ulaže u Beograd, tako i treba! U jednoj velikoj Evropskoj prestonici je bitno da se sa svih strana ulaže, da napredujemo i modernizujemo u skladu sa vremenom u kom živimo!

Lela

pre 5 godina

Grad Beograd ide u korak sa najvecim evropskim prestonicama....

Kristina

pre 5 godina

Kako hod vazan je cilj i napredak koji se vidi i koji se oseca.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set