• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2019

15:06 >> 18:58

(FOTO) OTVORENA IZLOŽBA RADOVA SA MEĐUNARODNOG KONKURSA... Evo kako će uskoro izgledati SAVSKI TRG!

Beograd

(FOTO) OTVORENA IZLOŽBA RADOVA SA MEĐUNARODNOG KONKURSA... Evo kako će uskoro izgledati SAVSKI TRG!

Podeli vest

U holu Starog dvora danas je otvorena izložba 25 radova koji su učestvovali na, nedavno završenom, međunarodnom urbanističko-arhitektonskom konkursu za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, među kojima je i pobedničko rešenje autorskog tima iz Madrida

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da će Savski trg biti uređen tako da će postati pešačka zona sa mnogo zelenila i dodao da će ispred nekadašnje glavne železničke stanice biti postavljen spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

 - Očekujemo da tokom jeseni, na rekonstrukcijom Savskom trgu, bude postavljen taj spomenik -  rekao je Vesić novinarima i dodao da će zgrada nekadašnje železničke stanice biti pretvorena u objekat kulture.

Foto: Beoinfo

 - Na ovaj način obezbedićemo spoj starog i novog, spoj Beograda na vodi, kao nagoveštaj novog Beograda, sa starim delom grada i dobićemo potpuni preobražaj Savamale i ovo dela grada -  istakao je Vesić.

On je naglasio da će Savski trg biti prostorno veći od Trga Republike i da se očekuje da će to postati jedan od glavnih trgova u Beogradu.

Naveo je da će čitav taj deo grada biti potpuno rekonstruisan i dodao da će grad nastaviti da uređuje prostore kroz javne međunarodne konkurse.


Vesić je izrazio zadovoljstvo odzivom arhitekata na konkursu i dodao da je to za njih veliki izazov i veliko iskustvo.

Foto: Beoinfo

Otvaranju izložbe prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, predsednik i potpredsednik žirija na konkursu Janez Koželj i Milutin Folić, predsednik Skuštine grada Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenovićm, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović...

Na konkursu, čiji su rezultati objavljeni prošle nedelje, pobedio je tim biroa iz Španije "Fenwick Iribarren Arcitects", koga predstavljaju Mark Fenvik i Havijer Iribaren, kojima je dodeljena novčana nagrada u iznosu od 50.000 evra.

Foto: Beoinfo

Drugu nagradu u iznosu od 15.000 evra dobio je slovenacki arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, a treću nagradu vrednu 10.000 evra tim iz Kalifornije.

Dva otkupa u iznosima od po 5.000 evra dodeljena su radovima domaćeg i tima iz Abu Dabija. 
U žiriju konkursa su, osim Koželja i Folića, bili domaći arhitekti Jovan Mitrović i Milena Kordić, kao i pejzažni arhitekta iz Abu Dabija Osama Al Hasan.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set