• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.02.2019

10:57 >> 15:13

POSTAVLJA SE 1.000 KAMERA NA BG ULICAMA: Evo na kojim sve lokacijama i šta će snimati!

Beograd

POSTAVLJA SE 1.000 KAMERA NA BG ULICAMA: Evo na kojim sve lokacijama i šta će snimati!

Podeli vest

Policija će u naredne dve godine u Beogradu instalirati skoro 1.000 stacionarnih kamera za video-nadzor na 800 lokacija, najavio je danas direktor policije Vladimir Rebić, ističući da će taj sistem u značajnoj meri omogućiti lakši rad policije na otkrivanju svih akata protivpravnog ponašanja

On je za RTS naglasio da građani ne treba da strahuju da će zbog postavljanja kamera njihova privatnost biti ugrožena.

(FOTO) VESIĆ: Obnova dela Ulice Strahinjića Bana biće završena danas!

 

Dodao je da su poznate sve lokacije gde će biti postavljene kamere, kao i da su prethodno urađene analize krivičnih dela.

- Ovo će omogućiti lakši rad policije i podići svest kod građana da ne čine protivpravno ponašanje da ne bi bilo sankcionisani - rekao je Rebić.

U ovom trenutku, objasnio je, ima 61 lokacija gde postoji 107 kamera koje su značajno unapređene i one već rade. Reč je o kamerama čija je rezolucija izuzetno dobra i one mogu da prepoznaju registarske tablice, a u završnoj fazi je uspostavljanje funkcionalnosti prepoznavanja lica što će, ocenio je Rebić, biti značaj pomak u radu kriminalističke policije za prepoznavanje učinilaca krivičnih dela.

Jedan deo kamera biće opredeljen za otkrivanje saobraćajnog prekršaja crvenog svetla, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona suprotno pravilima, nepropisno preticanje, kaže direktor policije. 

- To je značajno manji deo u odnosu na ono što ćemo imati za dve godine, kada bude hiljadu kamernih mesta. Fokus će biti na sprečavanju činjenja najtežih krivicnih dela, ubistava i drugih dela koja izazivaju uznemiravanje gradana - rekao je Rebić.

Prema njegovim rečima, projekat će ići fazno. U martu će biti novih 10 lokacija koje podrazumevaju postavljanje određene konstrukcije sa infrastrukturom za postavljanje jedne ili više kamera.

U junu će doći sledećih 50 mesta, u septembru 200, do kraja godine 400 i do kraja 2020. biće 800 mesta. Biće pokriveno gotovo sve najvažnije ulice u Beogradu, auto-put, odnosno magistralni putevi koji vode ka Beogradu.

- Imaćemo zaokružen sistem, jer nemamo dovoljan broj policijskih službenika da tek tako to posmatra i uočava. Kada se desi događaj kamere su tu da pomognu - kaže Rebić.

Građani nemaju nijedan jedini razlog da sumnjaju da će postojati minimum ili promil mogućnosti zloupotreba, naglašava Rebić, dodajući da će projekat u velikoj meri doprineti većoj bezbednosti građana.

VESIĆ: Otvorena modernizovana garaža "Pionirski park"!

Najveći evropski gradovi imaju značajno veći broj kamera od Beograda.

Istakao je da je za ovaj projekat u velikoj meri zaslužan ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Rebić je naveo primer iz 2014. kada se desio slučaj ubistva Luke Jovanovića na Brankovom mostu - da bi se otkrili počinioce tog dela pregledano je oko 96.000 sati, za šta se angažovalo 100 policijskih službenika u 30-tak dana.

- Da smo tada imali ovaj sistem potrošili bi sat vremena da pronađemo počinioca. To je neverovatna ušteda - kaže Rebić.

On je ponovio da praktično ne postoji mogućnost zloupotrebe i da ovaj sistem ne funkcioniše na internetu, nego na lokalnoj mreži policije.

- Da li ste čuli da je neki haker upao u bazu podataka o ličnim podacima. To je nemoguće. U okviru samog Ministarstva postoje interni propisi koji jasno daju dozvolu nekom ko ima pravo da pristupi i svako odstupanje se alarmira. Ako bi neko napravio propust, znalo bi se - dodao je Rebić.

Ističe i da ne postoji razlog da se građani brinu da će njihova privatnost biti ugrožena.

Govoreći o izmenama zakona koje predvidaju strože kazne za počinioce najtežih krivičnih dela, on kaže da je posao blizu kraja.

- Uključen je i Pravni fakultet u Beogradu, Advokatska komora, nevladine organizacije. Opredelili smo se za pooštravanje određenih kazni i uvođenje krivičnog dela pripremanje teškog ubistva - zaključio je Rebić u intervjuu za RTS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Xyz

pre 5 godina

Neverovatno koje pranje mozga ljudima. Koja crna bezbednost zele.da usppstave potpunu kontrolu na ljudima i da rade analize. Pristup kamerama.imace i druge strane sluzbe.

Izbori 2024

Vesti

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set