• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

05.03.2019

17:23

VESIĆ: Svi javni objekti u Beogradu biće energetski efikasni!

Beograd

VESIĆ: Svi javni objekti u Beogradu biće energetski efikasni!

Podeli vest

Svi javni objekti u Beogradu moraće da budu energetski efikasni, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i najavio da će u narednih nekoliko meseci biti objavljen poziv kompanijama da 100 javnih zgrada u prestonici preurede u energetski efikasne zgrade

Vesić je na svečanoj konferenciji povodom 5.marta, Svetskog dana očuvanja energije, rekao i da će postojeći javni objekti biti rekonstruisani tako da postanu energetski efikasni i naglasio da će se ubuduće više pažnje posvećivati energetskoj efikasnosti i očuvanju životne sredine.

- Već imamo nekoliko kompanija koje su zainteresovane i spremne da urede te zgrade, da promene fasadu i stolariju kako bi zgrade štedele energiju. Na taj način pomoći ćemo da kroz ESCO projekat, a bez našeg novca, javne zgrade postanu energetski efikasne - rekao je Vesić.

Dodao je da se to odnosi na vrtiće, škole, sportske objekte, upravne zgrade, a kao primer naveo Sava centar koji, kako je istakao, godišnje na grejanje i hlađene potroši milion evra.

- Dobar primer rekonstruisanog objekta je garaža na Obilićevom vencu. Od stare, oronule garaže napravili smo prvi zeleni objekat takve namene u ovom delu Evrope - naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da će svi gradske službe, a posebno sekretarijat za urbanizam, morati da obrate više obrate prilikom izdavanja dozvola za izgradnju, te da jedan od uslova bude da zgrade koje se grade moraju da budu energetski efikasne.

Dodao je i da Grad zajedno sa toplanama definiše program kako bi se na isti način uredili stambene zgrade, a uz učešće stanara.

- Preko toplana bismo nudili stanarima da uđu u taj projekat kako bi se i tu uštedelo, a građani imali manje račune - pojasnio je Vesić.

Ukazao je i da će JKP ''''Gradska čistoća'''' morati da promeni način rada i da će više pažnje biti posvećeno sortiranju i recikliranju otpada.

- Sva preduzeća treba da razmišljaju o tome šta mogu da učine kako bi uštedeli energiju, kako bi bilo više zelenila i kako bismo dali doprinos očuvanju planete - kazao je Vesić.

Vesić je rekao da će Grad razgovarati sa Ministarstvom finansija o mogucnosti da se umanji porez onima koji grade energetski efikasne zgrade i da se na taj način stimuliše njihova izgradnja.

U cilju očuvanja životne sredine, Grad će Zavodu za javno zdravlje izdvojiti sredstva za nabavku softvera za merenje i prognoze o zagađenosti vazduha.

- Pojačaćemo i merne stanice kako bismo na više mesta kontrolisalo zagađenje vazduha u gradu' - najavio je Vesić.

Međunarodni dan očuvanja energije obeležava se u čast prvog sastanka sevtskih eksperata koji je održan 5.marta 1998. godine u Austriji.

Međunarodna Agencija za energetiku procenjuje da će se u svetu potrošnja energije povećati na 40 odsto u naredne dve decenije. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kristina

pre 5 godina

Dobro je da je tako i vidimo da reci postaju dela.

Goran

pre 5 godina

Povećanjem energetske efikasnosti zgrada prave se velike uštede energije za grejanje zimi a i za hlađenje leti.

Tadija

pre 5 godina

Beograd ide u korak sa najvećim evropskim prestonicama.

Jelena

pre 5 godina

Vreme je da Srbija pocne ozbiljno da razmislja o zastiti zivotne sredine.

Iki

pre 5 godina

Морамо водити рачуна о квалитесу живота и очувању животне средине!

mrav

pre 5 godina

Ovo je 21 vek i normalno je da se tako gleda, svaka cast.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set