• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.03.2019

16:46

POBEDNIK DOBIJA NOVO RUHO! Uskoro rekonstrukcija spomenika na Kalemegdanu

Beograd

POBEDNIK DOBIJA NOVO RUHO! Uskoro rekonstrukcija spomenika na Kalemegdanu

Podeli vest

Spomenik "Pobednik" na Kalemegdanu biće uskoro rekonstruisan, a radovi će trajati šest meseci, saopštio je danas Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Navodi se da je Zavod dobio novac od Grada Beograda za statičku sanaciju, restauraciju kamenog postamenta i same skulpture spomenika, a radovi će započeti odmah posle sprovođenja javne nabavke.

Tokom 2018. godine izvršena je kontrola stanja spomenika, koja je pokazala da je on u lošem stanju, pa su Zavod i Građevinski fakultet u Beogradu napravili projekat rekonstrukcije i restauracije.

- Uvidom u stanje spomenika ustanovljeno je da su oštećenja na spomeniku drastično pogoršana u odnosu na 2016. godinu kada je poslednji put vršena opservacija spomenika - navodi se u saopštenju.

Oštećenja na spomeniku uočena su 2016. godine kada je utvrđeno da je "Pobednik" nagnut 30 centimetara u odnosu na vertikalnu osu, a da se i dalje pomera.

"Radi se o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja, a u periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30 odsto", naveo je Zavod u saopštenju.

Sručno mišljenje vajara Zorana Kuzmanovića je da je na bronzanoj skulpturi spomenika uočljiv veliki sloj oksida, kao i više oštećenja zbog rupa - "verovatno od metaka ili gelera".

- Na samoj plinti i stopalima oštećenja su značajna u vidu izvitoperenosti i pukotina, varovi su popustili, pukotine su velike i veza skulpture za kružni kameni postamenta je korodirala i jako u lošem stanju - piše u saopštenju.

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji se sastoji od dorskog stuba.

Sama skulptura bronzane muške figure izrađena je 1913. kao deo monumentalne fontane čije je postavljanje bilo predviđeno na Terazijskom platou. Meštrović je fontanu zamislio kao spomenik slobodi i oslobođenju od vekovnog turskog ropstva. Zbog izbijanja Prvog svetskog rata odloženo je postavljanje figure, pa je spomenik otkriven tek 1928. godine.

Naziv "Pobednik" proistekao je iz njegove nove posvete Solunskom frontu i pobedi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a njegov prvobitni naziv bio je "Vesnik pobede".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set