• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.03.2019

17:41

RADOJIČIĆ: Grad će pomoći gluvim i nagluvim osobama!

Beograd

RADOJIČIĆ: Grad će pomoći gluvim i nagluvim osobama!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru predstavnike Gradske organizacije gluvih osoba „Beograd” i tumače znakovnog jezika

Gosti su tom prilikom istakli da im je ovo prvi prijem kod gradonačelnika od početka njihovog rada, a tema sastanka bila je poboljšanje uslova za svakodnevnu komunikaciju gluvih i nagluvih osoba, posebno kada je reč o njihovoj poseti zdravstvenim ustanovama i javnim institucijama.

Gradonačelnik Beograda izjavio je da želi da podrži osobe sa ovom vrstom invaliditeta i da će u narednom periodu razmotriti na koji način bi Grad Beograd mogao da im pomogne, tako da na svakoj gradskoj opštini ove osobe osete olakšanje.

– Naš susret je važan jer želim da podržim inicijative i aktivnosti predstavnika udruženja gluvih i nagluvih osoba. Kao lekar susretao sam se sa pacijentima koji imaju ovu vrstu invaliditeta i znam koliko je važno da zdravstveni radnici, institucije i društvo u celini daju prostora ovoj značajnoj temi. Svima nam je u interesu da ostvarimo kvalitetnu komunikaciju sa našim sugrađanima i da naučimo kako da im se obraćamo, a da nas oni razumeju – istakao je gradonačelnik.  

Na teritoriji grada Beograda postoji od 5.000 do 10.000 gluvih i nagluvih osoba, što nije mali broj ako se uzme u obzir da postoji samo jedan Servis za tumačenje znakovnog jezika u kojem rade tri tumača, dva koja su dostupna na terenu i jedan koji je u kol-centru.

Potpredsednik Gradske organizacije gluvih osoba „Beograd” Mihajlo Gordić, koji je i sam gluva osoba, zahvalio je Opštini Vračar koja je zaposlila jednog tumača za znakovni jezik.

Predsednik opštine Vračar dr Milan Nedeljković uočio je da je to dobar primer za celu Srbiju i da je zbog toga Vračar i dobio nagradu za ravnopravnost i otklanjanje diskriminacije – zaključio je Gordić, koji je izrazio nadu da će i druge opštine slediti ovaj dobar primer.

Zato bi bilo dobro, istakli su sagovornici gradonačelnika, da se u Beogradu zaposli veći broj tumača u Centru za prevođenje znakovnog jezika, kako bi bili dostupni 24 časa dnevno za sve gluve i nagluve osobe kojima je potrebna pomoć pri komunikaciji kao što je to, na primer, prilikom posete zdravstvenim ustanovama i opštinama. Oni su istakli da se problem upravo javlja kada se gluve i nagluve osobe obrate Hitnoj pomoći ili Domu zdravlja posle osam sati uveče, jer tada ovi tumači ne mogu da im pruže uslugu, s obzirom na to da ih je u ovom servisu samo troje i rade do osam časova uveče.

U zdravstvenim ustanovama je gluvim i nagluvim osobama teško da ostvare željenu kominkaciju bez tumača, pa su njihovi predstavnici sigurni da bi edukacija medicinskog osoblja u Hitnoj pomoći i domovima zdravlja bila izuzetno korisna. 

Prvi čovek Beograda i predstavnici Gradske organizacije gluvih osoba „Beograd” dogovorili su se da se u narednom periodu još jednom sastanu kako bi razgovarali o narednim koracima u cilju rešavanja ovog problema.

Gosti gradonačelnika u Starom dvoru, pored potpredsednika Gradske organizacije gluvih osoba „Beograd” (GOGB) Mihajla Gordića, bili su i Ivana Bućko, predsednica Evropskog foruma tumača za znakovni jezike (EEFSLI), potpredsednik tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) Marija Marković i tumač za znakovni jezik Vera Jovanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set