• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.03.2019

11:08

VESIĆ: Restauracija "Pobednika" će koštati 26 miliona dinara

Beograd

VESIĆ: Restauracija "Pobednika" će koštati 26 miliona dinara

Podeli vest

Rekonstrukcija beogradskog "Pobednika" počeće u drugoj polovini ove godine i trajaće oko šest meseci, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će koštati 26 miliona dinara

RTS navodi da zbog velikih oštećenja spomenik nije moguće popraviti na mestu na kome se nalazi, na Kalemegdanu, pa će Beograd na nekoliko meseci ostati bez simbola koji ga krasi gotovo ceo vek.

 - Restauracija ''Pobednika'' će trajati šest meseci od trenutka kada dobijemo izvođača na javnoj nabavci. Grad Beograd će tokom naredne nedelje prebaciti novac Zavodu za zaštitu spomenika, restauracija će koštati negde oko 200.000 ili malo više od 200.000 evra -  kazao je Vesić.

"Pobednik" će biti transportovan preko mosta ispred Sahat kapije, a ostali detalji poput mesta gde će se nalaziti, biće poznati kada bude izabran izvođač radova.

 - Takav posao ne može da dobije firma koja nema reference s radom na spomenicima. U Srbiji ih ima nekoliko, ima ih u inostranstvu, tender je otvoren, ali samo takve firme mogu da dobiju takav posao - rekao je Vesić.

RTS navodi da je, kada je početkom prošlog veka projektovan, "Pobednik" trebalo da krasi Terazije. Međutim, delu javnosti nije se svidela ideja da nag muškarac stoji u centru prestonice, pa su predlagali da se delo Ivana Meštrovića obuče u narodnu nošnju sa opancima i šajkačom.

"Pobednik" je ostao nag, ali je umesto na Terazijama, 1928. završio na mestu na kojem se danas nalazi.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Isidora

pre 5 godina

Pobednik je simbol Beograda, mora se brinuti o njemu

Dejan

pre 5 godina

Restauracija za novi izgled kakav i zaslužuje Beograd.

ana

pre 5 godina

Pobenik već osvaja svojom veličinom a nakon restauracije izgledaće veličanstveno!

Simonida

pre 5 godina

Samo napred napraviti od Beograda jednu od najlepsih metropola u Evropi

Goran

pre 5 godina

Pobednik je svakako jedan od simbola Beograda i zasluzuje da obuce novo ruho kako bi na Kalemegdanu ponosno stojao jos mnogo vekova.

Miki

pre 5 godina

Moramo spasiti simbol Beograda od propadanja, raduje me ova vest.

Marija

pre 5 godina

Beograd se izgradio dosta za vreme ove vlasti i tek ce se graditi i dalje.

Una

pre 5 godina

Cekamo sada "komentatore" na svaku vest, jer sta god da se radi za unapredjenje grada, zivota ljudi, uvek ima onih koji i sami sebi smetaju. Podrzimo Beograd, grad koji ide ka vrhu svetskih metropola.

caca

pre 5 godina

Prave ,velike i istorijske vrednosi nemaju cenu!!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set