• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.03.2019

07:44

ONI SU SIMBOL BEOGRADA! Danas je dan vrabaca, a bez naše pomoći će izumreti

Beograd

ONI SU SIMBOL BEOGRADA! Danas je dan vrabaca, a bez naše pomoći će izumreti

Podeli vest

Vrapci su sve ugroženiji u gradovima, zato su ornitolozi odlučili da građanima u subotu poklanjaju sadnice žbunja.

Vrabac pokućar jedan od simbola Beograda i jedna od najbrojnijih ptica u Srbiji po svedočenjima građana polako nestaje iz urbanih sredina. Loša ponuda hrane, gubitak mesta za gnežđenje, pa čak i nedostatak suve trave od kojih vrapci svijaju gnezda, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju, kaže Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i savetuje da su ovi prolećni dani pogodni za sadnju žbunja koje vrapcima pruža dobro utočište i zaklon.

- Žbunje je za vrapce svojevrstan dnevni boravak tokom cele godine. Ovih dana se u žbunju vrapci pare, za nekoliko meseci u žbunju će se socijalizovati mlade jedinke, a kada dođe zima žbunje će biti mesto stalnog boravka jata vrabaca. Pored socijalnog momenta, žbunje ima i važnu bezbedonosnu ulogu za vrapce. Kada naiđe opasnost u vidu mačke vrapci zauzimaju pozicije na spoljnim tankim granama po kojima se mačka ne bi usudila da hoda. Ukoliko opasnost vreba sa neba u vidu kopca, vrapci brzo uleću u središte gustog žbuna - kaže Vukićević.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine 20. marta obeležava Svetski dan vrabaca. Ukoliko želite da proverite svoje znanje o vrapcima u subotu, 23. marta 2019. od 12 do 15 sati, posetite štand Društva na Dorćolskom keju (25.maj) u Beogradu, i tom prilikom možete osvojiti sadnicu žbuna pogodnog za vrapce.

Pored žbunja vrapcima možete pomoći i postavljanjem kućica za gnežđenje, iznošenjem posuda sa svežom vodom tokom vrelih letnjih dana, a zimi možete napraviti hranilicu u kojoj ćete svojim pernatim komšijama ponuditi zrnevlje poput sirovog suncokreta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set