• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beograd.rs

25.03.2019

15:22

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: TRAŽIMO NAJBOLJI MODEL ZA PROJEKTOVANJE I IZGRADNJU DEČJE BOLNICE TIRŠOVA 2!

Beograd

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: TRAŽIMO NAJBOLJI MODEL ZA PROJEKTOVANJE I IZGRADNJU DEČJE BOLNICE TIRŠOVA 2!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da se za projektovanje i izgradnju nove dečje bolnice Tiršova 2 traži najbolje rešenje, kako bi mališani u Beogradu i Srbiji imali iste uslove za lečenje kao i njihovi vršnjaci u inostranstvu

Tim povodom, on je kao predsednik Radne grupe za praćenje i koordinaciju pri izradi studije izvodljivosti - pripremne faze za izgradnju nove univerzitetske dečje klinike u Beogradu Tiršova 2, prošle nedelje obišao dve velike zdravstvene ustanove u Lincu i Beču. Sa njim su obišli ove ustanove i članovi radne grupe docent dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike Tiršova, i dr Goran Vukomanović, zamenik direktora Univerzitetske dečje klinike Tiršova. 

- U Lincu smo posetili Univerzitetsku kliniku "Kepler",  a u Beču bolnicu "Kaiser Franz Josef", čija je zgrada dobila nagradu za arhitektonsko rešenje za dečju zdravstvenu ustanovu - izjavio je Radojičić.

Ovi austrijski zdravstveni centri su veoma funkcionalni, izuzetno dobro opremljeni, a sama organizacija usluga je odlično osmišljena. Radojičić je sa kolegama iz Beča i Linca prolazio sva dečja odeljenja i analizirao njihov način rada i pristup pacijentima, a osvrnuo se i na uslove u kojima će se deca lečiti u budućoj dečjoj bolnici Tiršova 2. 

- Ono što je sigurno jeste da mi već imamo sjajne stručnjake. Razlog zbog koga se roditelji odlučuju da decu odvedu na lečenje u inostrantvo najčešće je udobnost kakvu mi za sada ne možemo da im pružimo na jednakom nivou kao na primer u bolnici u Beču. Nova dečja bolnica Tiršova 2 biće jedna od najmodernijih u regionu i ona će doneti i novi koncept lečenja. Izgled i infrastruktura bolnice su nam veoma važni kako bismo omogućili realizaciju tog koncepta koji podrazumeva da deca budu što kraće u bolnici, da budu u fokusu tretmana i da im maksimalno olakšamo period proveden u bolnici - naglasio je Radojičić.

On je istakao i da su službe u dečjim zdravstvenim centrima koje je posetio dobro organizovane, a posebno izdvaja što najhitniji pacijenti u bolnici "Kaiser Franz Josef" uopšte ne čekaju  na operaciju. 

- Kola Hitne pomoći ulaze u Urgentnu službu, koja je direktno povezana sa operacionom salom, gde se odmah reanimiraju traumatizovani pacijenti, što znači da u roku od nekoliko minuta pacijent iz vozila bude prebačen na operacioni sto. U okviru bolnice je i heliodrom kako bi se deci u hitnim slučajevima što brže pružila adekvatna lekarska pomoć. Zapazio sam i da je organizacija u bolnici dobra jer na ulazu nije bilo gužve. Sala za opservaciju i Odeljenje neonatologije su takođe primeri dobrih rešenja - ukazao je  Radojičić. 

Gradonačelnik je istakao važnost saradnje i razmenu iskustava između Beograda i Beča u oblasti zdravstva. Tokom posete austrijskoj prestonici, on je u Skupštini Grada Beča razgovarao sa šefom Sekretarijata za planiranje zdravstvenih i socijalnih pitanja dr Gerhardom Kaincom i direktorom finansija u resoru za zdravstvo i socijalna pitanja dr Rihardom Gausom o organizaciji rada gradskih zdravstvenih ustanova. 

- Jedna od oblasti u kojoj je Grad Beč poznat po izuzetno dobrim rešenjima je upravo primarna zdravstvena zaštita. Postigli su mnogo od onoga što je moj cilj da mi dostignemo u našim domovima zdravlja i drugim gradskim zdravstvenim ustanovama. Čak 79 odsto populacije u Beču procenjuje svoje zdravstveno stanje kao "veoma dobro" ili "dobro" i zadovoljni su uslugama koje im Grad Beč pruža - rekao je Radojičić. 

Dr Gerhard Kainc i dr Richard Gaus prezentovali su gradonačelniku Beograda  pametna rešenja iz oblasti zdravstva koja su sproveli u Beču. 

- U ovoj oblasti njihovi stručnjaci su godinama studiozno radili i danas mogu da se pohvale izuzetnim kvalitetom usluga. Ovo je bila prilika da postavim važna pitanja njihovim stručnjacima jer neka od njihovih rešenja moguće je primeniti i u Beogradu. Deo moje vizije podrazumeva poboljšanje kvaliteta života naših građana, a jedan od značajnih segmenata je upravo i to da u domovima zdravlja brzo i lako dolaze do svojih doktora, kao i da što manje čekaju na dijagnostičke usluge - istakao je gradonačelnik Beograda.  

On je prošle nedelje bio u zvaničnoj poseti Beču tokom koje je sa predstavnicima Grada Beča razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti javnog prevoza, primene koncepta "pametnih gradova" i organizacije zdravstvenog sistema. Njega je u Skupštini Grada Beča ugostio gradonačelnik Beča dr Mihael Ludvig, a sastao se i sa direktorom Smart siti agencije Grada Beča Dominikom Vajsom, kao i sa Martinom Blumom, poverenikom Grada Beča za biciklizam i direktorom Agencije za mobilnost Beča.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 5 godina

Nadamo se da će projekat ugledati svetlost dana

Mija

pre 5 godina

Podrzavam ulaganje u zdravstvo.Srbiji je potrebno sto vise bolnica,koje ce imati najbolje uslove za lecenje.Ja se nadam da ce se ovako vazan projekat realizovati,i da ce biti vise zdrave dece.Svako ulaganje u zdravstvo,doprinosi napretku i boljitku.

Jana

pre 5 godina

Deca su nase najvece bogatstvo i zasluzuju da im i boravak u bolnici bude dobar...

Miloš

pre 5 godina

Država ulaže puno u zdravstvo, i na taj način pokazuje da misli na svoje građane!

mimi

pre 5 godina

tako je gradonacelnice moderne bolnice za nasu decu,to je za svaku pohvalu,podrzavamo vas

Gaga

pre 5 godina

Podrzavam ulaganje u zdravstvo, posebno mi je drago sto je to decija bolnica!

Majka 9

pre 5 godina

Da li ce biti kao u "staroj" Tirsovoj. Kada sam bila u Tirsovoj pre 10 godina, sobe su bile podeljenje zidovima koji se nisu zavrsavali prema spoljasnjem zidu. Izmedju spljasnjeg zida ili prozora i tog pregradnog izmedju nasih sobica provlacile smo jedna drugoj duple plazme, nesesere, pelene... Radojicic je, kada je dete dobilo temperaturu posle opracije, rekao da mu nije jasno zbog cega jer "ovde je sterilna sredina". Posete su bile svakog dana... Osim dve, sve sestre neuljudne i nekulturne... Glavna imala nadimak Frau Helga, a Radojicic Maneken...Deset dana ponizavanja i vredjanja inteligencije. Jos se secam. Znamo se dr, znamo. Sad mi drago sto si trenutno tu gde si, cela Srbija te sad vidi. Ziveli vrapci!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set