• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/informer.rs

06.04.2019

08:51

(FOTO) JUTRO KOJE ĆE BEOGRAD ZAUVEK PAMTITI! 6. APRILA 1941. TAČNO U 6.30 POČELA JE OPERACIJA "STRAŠNI SUD"! Pogledajte neverovatne fotografije koje najbolje dočaravaju ŠTA SU ZLOČINCI URADILI NAŠEM GRADU!

Beograd

(FOTO) JUTRO KOJE ĆE BEOGRAD ZAUVEK PAMTITI! 6. APRILA 1941. TAČNO U 6.30 POČELA JE OPERACIJA "STRAŠNI SUD"! Pogledajte neverovatne fotografije koje najbolje dočaravaju ŠTA SU ZLOČINCI URADILI NAŠEM GRADU!

Podeli vest

Jutro koje će zauvek biti urezano u kolektivno sećanje Beograđanja, 6. april 1941, kada je bez prethodne objave rata Nemačka bombardovala srpsku prestonicu, zauvek je promenilo tok istorije.

Sećanja na ovaj dan i operaciju nazvanu "Strašni sud" za koju se kaže da ju je Hitler lično naredio, nikada neće izbledeti.

Svako ko danas prošeta prestoničkim ulicama ne može ni da nasluti užas koji je zadesio Beograd pre 78 godina.

Na žitelje prestonice padale su bombe, a pred njihovim očima rušile su se predivne zgrade. Strašno je izgledao trenutak kada su Nemci 6. aprila 1941. krenuli da sprovode strašni sud Adolfa Hitlera. Bez objave rata, tačno u šest sati i 30 minuta, počeli su da zasipaju Beograd bombama.

U krvavom napadu stradalo je najmanje 2.274 ljudi. Tačan broj žrtava nikad nije utvrđen, a sam Vinston Čerčil je svojevremeno tvrdio da je u bombardovanju Beograda ubijeno oko 17.000 ljudi.

Hitlerov komadant pogubljen

Pukovnik Ler, koji je komandovao napadom na Beograd, tokom suđenja potvrdio je da je od Adolfa Hitlera lično dobio naređenje da uništi Beograd. Ler je proglašen krivim, osuđen je na smrt i pogubljen.

U prvom talasu napada, nebo iznad prestonice preletalo je oko 200 bombardera, koji su nemilice izručivali tone eksploziva. Pogođeno je porodilište u Krunskoj, nemilosrdno su bombardovani Slavija, Terazije, Nemanjina, Dečanska ulica, kao i Bajlonijeva pijaca.

U napadu je uništena zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, a zajedno sa njom i oko 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive kulturne vrednosti.

Foto: wikimedia.org

Bombe nisu zaobišle ni obdaništa, Zeleni venac, Železničku stanicu, Stari dvor i Narodno pozorište. Teško je oštećena i Vaznesenjska crkva, u kojoj je u trenutku napada bilo vernika koji su došli na jutarnju molitvu.

Hitler je bombardovanje Beograda stavio pod komandu pukovnika Aleksandera Lera i njegove 4. vazdušne flote.

- U prvom naletu trebalo je da srušimo Narodnu biblioteku, pa tek onda ono što je za nas vojnički bilo interesantno. To je naređeno zato što je u toj ustanovi sačuvano ono što je vekovima činilo kulturni identitet tog naroda - rekao je Ler, kojem je posle rata pred vojnim sudom Jugoslovenske armije suđeno za ratne zločine.

Foto: arhiva/Masanori Jošida

Terazije, Kolarčeva

Beograd je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk, koji je bio lociran na zemunskom aerodromu, kao i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd. U borbama je poginulo 11 jugoslovenskih pilota, a veruje se da su naše snage oborila najmanje 40 neprijateljskih aviona.

Naša prestonica je u aprilu 1941, u okviru operacije "Odmazda", bombardovana ukupno četiri puta.

Zahvaljujući fotografu Jošidi Masanoriju, koji je uz pomoć svojih i arhivskih fotografija za alo.rs napravio neverovatne fotomontaže, imamo priliku da vidimo kako je prestonica izgledala kobnog aprila, pre gotovo osam decenija, a kako bombardovane lokacije izgledaju danas.

Foto: arhiva/Masanori Jošida

Slavija

Foto: arhiva/Masanori Jošida

Pedagoški muzej


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stevan

pre 5 godina

Eto to su nam uradili očevi onih koji danas vode Nemačku i tako licemerno nam dele pravdu , da nismo i za to bili krivi, što nismo tada podržali Hitleta obzirom da ima onih koji uvek govore da smo sami krivi. Neka je VEČNA SLAVA žrtvama fašističke AGRESIJE, ŽIVELA SRBIJA!

Smrad

pre 5 godina

Najmanje miliarda bombi bačena. A dve miliarde poginulih

danilo adzovic

pre 5 godina

84g Olimijada a 92g gori Vecnica neboderi skenderija snajperi rade haubice tuku.Pogodite koji grad to bese u pokojnoj SFRJ??????p.s.tapkamo brate u mestu!

Stojan

pre 5 godina

Tako to rade kukavice i smece koje sebe naziva ljudima. Da se nikad ne zaboravi.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set