• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2019

10:13

VESIĆ: Beograđani će uskoro dobiti akva-park u blizini Bloka 45!

Beograd

VESIĆ: Beograđani će uskoro dobiti akva-park u blizini Bloka 45!

Podeli vest

Grad Beograd će oduzeti zemljište u blizini Bloka 45, koji je jedna firma zakupila kako bi gradila akva-park, a to nije učinila, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da će namena ostati ista

 

Grad Beograd će oduzeti zemljište u blizini Bloka 45, koji je jedna firma zakupila kako bi gradila akva-park, a to nije učinila, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da će namena ostati ista i da će se na tom mestu svakako graditi akva park.

Vesić je naveo da je zemljište pre 15-ak godina izdato firmi koja je trebalo da gradi akva park, ali je firma otišla u stečaj.

Kako je rekao, grad će u narednom periodu da oduzme tu lokaciju od firme, u skladu sa zakonom, i da joj vrati novac koji je tada platila.

Vesić je dodao da je pre pet godina postojala inicijativa da se taj prostor pretvori u stambeni, ali da je to zaustavljeno, jer nadležni u gradu žele da se gradi akva park.

- Beogradu treba akva park, tako da ćemo tu lokaciju oduzeti, raspisati tender za akva park i konačno ćemo taj problem rešiti - rekao je Vesić u razgovoru sa građanima Bloka 45.

Vesić je dodao da će takav sadržaj povećati atraktivnost tog dela grada.

Kako je rekao, postoje zainteresovane kompanije koje bi gradile akva park, budući da to, kaže, ne može da radi Grad.

POSLE POLA VEKA OBNAVLjA SE ŠETALIŠTE “LAZARO KARDENAS”

Gotovo 50 godina od izgradnje, u novobeogradskom bloku 45 počela je obnova šetališta “Lazaro Kardenas”, dugog 4,5 kilometara.

Šetalište, koje spaja blokove 45, 44 i 70, biće revitalizovano u tri faze - u prvoj fazi biće obnovljen deo u Bloku 45, na gotovo pet hektara do proleća naredne godine, zatim deo u Bloku 44, do 2021. godine, a u trećoj fazi biće obnovljen deo u Bloku 70 sa planiranim završetkom radova 2022. godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je u razgovoru sa žiteljima bloka 45 da je za prvu fazu Grad izdvojio 116 miliona dinara, dok je Vlada Srbije, na inicijativu predsednika, izdvojila još 300 miliona dinara.

Tako će žitelji tog bloka, do narednog proleća dobiti četiri nova igrališta, tri sportska igrališta, deo za fitneš, poligon za decu, uz još više zelenila, najavio je Vesić.

- Sve tri faze biće gotove za tri godine. To je veliki poduhvat, ali je neophodna temeljna rekonstrukcija - rekao je Vesić.

Takođe, najavio je i rekonstrukciju Savskog keja, napominjući da projekat još nije napravljen, ali da će svakako biti više zelenila nego sada.

On je dodao da će u blizini Bloka 45 biti most koji će povezivati Novi Beograd sa Adom Ciganlijom, a reč je o Starom tramvajskom mostu, čija će demontaža početi na proleće sledeće godine i na čijem će mestu nići novi most.

- Stari most će biti postavljen u ovom prostoru. Tačna lokacija još nije određena. Stari most će biti restauriran i postavljen kao pešački i biciklistički most između Novog Beograda i Ade - rekao je Vesić i dodao da se to može očekivati do kraja sledeće ili početka 2021. godine.

Dodao je da će, izmenama Statuta grada, u skladu sa novim zakonom, opštine u svakom većem naselju morati da osnivaju uslužne centre, umesto nekadašnih mesnih zajednica u kojima će biti stacionirane službe, poput katastra, saobraćajne policije, Fonda PIO, kako bi građani mogli da završe posao u kraju u kom žive.

Na pitanje građana o problemu savskog priobalja, Vesić je rekao da je to višedecenijski problem, ali da grad i država žele i rešiće taj problem u interesu Beograđana.

Jedna žiteljka Bloka 45 interesovala se da li se može ograničiti broj splavova, na šta je Vesić odgovorio da se na tome upravo radi.

On je pojasnio da grad, nakon što je 2011. godine jedna odluka “pala” na Ustavnom sudu, nije naplaćivao ni dinar od splavova, čime je Grad, kaže, izgubio gotovo milijardu dinara.

Vesić je dodao sa je prošle godine izmenjen zakon o vodama i tim izmenama je grad dobio nadleznost da uređuje splavove.

- Završavamo plan postavljanja splavova, gde će tačno biti navedeno gde mogu da budu postavljeni. Posle toga sledi tender i moraće da plaćaju, a svaki će imati obavezu da čisti oko splava - rekao je Vesić.

On je dodao da je jedan od problema u Beogradu buka, ali da bi i taj problem trebalo da bude rešen.

Po usvajanju zakona o komunalnoj miliciji, svaki komunalac imaće aparat, nalik mobilnom telefonu, koji će moći da uperi u kafić ili splav, izmeri buku, a informacija o tome “ide” na server, nakon čega sledi zatvaranje kafića.

Dodao je da će Građevinski fakultet uraditi uzuse kako treba da se radi zaštita od buke, pa će onaj ko uvede zaštitu, moći da radi i celu noć ako želi.

Podsetio je na zabranu plastičnih kesa od 1. januara naredne godine, i dodao da će se zabraniti maloletnicima da budu u restoranima posle 22.00 sata uveče, iako će se, kaže, mnogi zbog toga buniti.

ZAUSTAVITI PRODAJU GALERIJE PROGRES

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao je danas kompaniju Progres da odmah odustane od prodaje galerije Progres u Knez Mihajlovoj ulici i istakao da taj prostor mora da ostane umetnička galerija.

- Kompanija Progres, koja se nalazi u UPPR (unapred pripremljenom planu reorganizacije) objavila je 14. juna oglas za prodaju imovine od koje je najvrednija zgrada koja se nalazi na uglu Zmaj Jovine i Knez Mihajlove - rekao je Vesić.

On je naveo da je kompanija donela odluku da ne prodaje zgradu u celini već po spratovima odnosno po delovima.

- Bio sam zapanjen kada sam video da se u oglasu kao celina 2 prodaje galerija površine 751,73 m2 po početnoj ceni 5.863.494 evra - naveo je Vesić dodajući da to znači da su u kompaniji odlučili da prodaju umetničku galeriju bez ikakvih ograničenja, odnosno da kupac u njoj može da obavlja bilo kakvu komercijalnu delatnost.

- Činjenica da je prodaju posebno kao komercijalni prostor jasno govori da ne veruju da će prodati druge delove zgrade ali da su sigurni da će za galeriju imati kupca - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je u saopštenju poručio da je to “nedopustivo” i da galerija Progres mora da ostane umetnička galerija.

- Pošto znam da će me zbog ovog zahteva napasti razni dušebrižnici koji je će da tvrde da se mešam u prodaju privatne imovine da se odmah razjasnimo. Na mestu gde danas nalazi umetnička galerija Progres nalazila se decenijama galerija Sebastijan. Kada je Grad Beograd 1996. godine dao dozvolu da se sruši Sebastijan i izgradi Palata Progres jedan od uslova ovoj kompaniji je bio da se u delu prema Knez Mihajlovoj izgradi umetnička galerija. Prema tome to nije bila volja Progresa već zahtev Grada. Sada kada se zgrada prodaje galerija Progres mora da ostane umetnička galerija. Za nas je nedopustivo da neko kupi sada galeriju i tu napravi prodavnicu ko zna čega ili kafić. A kako sada stvari to je moguće i to će se desiti - rekao je Vesić.

On je najavio i da će grad Beograd odmah pokrenuti proces da na samu galeriju stavi zabrana promene namene "pa ako neko želi da uloži skoro šest miliona evra da bi bio vlasnik umetničke galerije mi ćemo biti srećni".

- Ukoliko nema takvih tražimo da se potraživanje koje Grad Beograd ima prema kompaniji Progres a koje je na dan dan 31.12.2018. godine iznosilo 323.610.205,41 dinara pretvori u vlasništvo nad galerijom - rekao je Vesić.

On je naveo da je iz tog razloga Grad Beograd odbio da otpiše svoje potraživanje prema Progresu.

- Neka samo neko ne misli da će prodati galeriju i da će kupac dobiti dozvolu da tu radi šta hoće. Grad Beograd neće dozvoliti da taj prostor bude korišćen za bilo šta osim za umetnost i to je moja poruka i za prodavca i za potencijalne kupce - poručio je Goran Vesić.

Javno nadmetanje za prodaju nepokretnost Progresa predviđeno je za 15. jul 2019. godine.

Prodaja nepokretnosti se sprovodi u skladu sa UPPR-a kako bi se namirili poverioci. UPPR je postao pravosnažan 6. marta 2019. godine rešenjem Apelacionog suda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set