• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sanja Ilić

12.09.2019

17:50

AUTORSKI TEKST SANJE ILIĆA: Beograd na vodi će izgledati SVETSKI!

Beograd

AUTORSKI TEKST SANJE ILIĆA: Beograd na vodi će izgledati SVETSKI!

Podeli vest

U poslednjih dvadeset, a možda i trideset godina, kad god dajem intervjue za medije, ne propustim priliku a da se ne osvrnem i na nonsen u izgradnji i razvoju Beograda, mog rodnog grada. I uvek napomenem da to ne govorim kao kompozitor , već kao dipl, ing. arch. Beogradskog Univerziteta, piše u svom autorskom tekstu Sanja Ilić. Tekst prenosimo u celosti:

Naime, o čemu se radi. Već decenijama se prave naselja na raznim „Petlovim“, „Paunovim“ brdima, „Konjarniku“ ... i ne znam kojim sve lokacijama ali sve dalje od vode. Beograd je osnovan na čak dve reke kao što su svi svetskin gradovi nikli na rekama koje su izvor života. To je priroda sama ponudila a naše komunističko društvo pa i kasniji sistemi nisu imali osećaj ili su namerno želeli da privuku radnike u jeftina naselja a da se obale Save i Dunava pretvore u ruglo da se ne bi primakli ni jednoj evropskoj prestonici po svojoj lepoti.

Drugog razloga nema. Neko može da kaže da su ta naselja mnogo jeftinija za gradnju, što je tačno, ali o svom gradu a naročito o prestonici Jugoslavije pa kasnije i Srbije se nije vodilo računa. Ja sam čvrsto uveren u „komunističku“ zaveru i niko me ne može razuveriti. Jedino je umetnički duh Beograda, decenijama bio jači od tih, nazovimo ih zavera, i zato je Beograd šesdesetih i sedamdesetih godina bio i velika umetnička metropola u koju su dolazili i najveći umetnici sveta.

Najveći glumci na Fest, svetski muzičari, pisci. Setimo se da je „Kosa“ izvedena veoma brzo nakon premijere u Londonu i da su bili prisutni i autori koji su bili oduševljeni ne samo svojim projektom u izvođenju ansambla pozorišta Atelje 212 nego i duhom Beograda. Ne zaboravimo da je pokretno stepenište u robnoj kući Beograd postavljeno kao treće ili četvrto u Evropi. Moji su roditelji lično poznavali ing. Vladu Petrovića čiji je to projekat a moja malenkost je doživela da među prvima, jedne večeri na gradilištu na Terazijama oseti snagu stepeništa koje „samo“ ide. Ima još mnogo stvari o kojima sam govorio o svemu šta se u Beogradu radilo pogrešno.

Zato je moje zadovoljstvo još veće dolaskom projekta Beograd na Vodi, koji svim srcem i najsnažnije podržavam. To bi trebalo da podrži svaki gradjanin ovog grada i ove zemlje kome je interes bolji i lepši život svoje dece ili svojih unuka. Sve ostalo je vrlo jasno. Neka se uradi samo jedna "kula" i to je vec više nego za 70 poslednjih godina što je uradjeno na imidžu  Beograda. Meštrović je veliki jugoslovenski vajar ali mislim da njegova statua pobednika ne može biti najreprezentativniji primer imidža i prepoznatljivosti Beograda. Kada pogledate bilo koju razglednicu Sidneja Vi ne znate koji je to grad dok se ne pojavi sidnejska opera i tek onda svi znaju da je to Sidnej. Isto važi i za Pariz, London, Atinu, Shanghai … ali ne I za Beograd.

Sa Balkanikom sam obišao i svirao u svim svetskim metropoloma i u vezi sa tim imam ideju da se na obalama Save uradi velika bina koji bi po mojoj ideji predstavljala stilizovani ukotvljeni brod, možda baš galiju kao na slikama Beograda iz 17 veka od naravno armiranog betona, koja bi mogla da primi jako mnogo publike i koja bi svojim dizajnom na najbolji način predstavljala i učinila Beograd prepoznatljivim. Naravno da to ne bi bio jeftin projekat ali takav objekat bi privukao I svetske arhitekte na konkurs i sva svetska imena iz sveta muzičkog biznisa svih žanrova ali i drugig biznisa i siguran sam da nijedan veliki muzički projekat ne bi zaobišao ovo mesto na svojim turnejama.

Zamislite suton nad Novim Beogradom, ulazak publike, paljenje rasvete na kalemegdanskoj tvrdjavi, povetarac donosi svež vazduh preko Save i Dunava i krece spektakl – Bočeli sa Simfonijskim orkestrom RTS-a. Ludilo. Naravno objekat bi morao imati konstrukciju za potpuno natkrivanje jer ni za jednu predstavu ne treba reskirati a mogu se desavanja dogadjati i cele godine. I ne samo muzička, mada mi je to bila prva ideja. Sportovi, filmski festivali, mjuzikli, …. Jos smisliti neko dobro ime ala "BELGRADE WATER STAGE" ili nesto slično i bićemo svi ponosni, narocito mi muzicari u Srbiji. A za otvaranje će sigurno kao poklon ovoj zemlji svirati svi muzičari Srbije koji svojim kvalitetom zaslužuju da bar jednom imaju nastup pred mnogo hiljad gledalaca a koncerti mogu da traju nekoliko dana.

Nemam nameru da na bilo šta utičem jer postoje ljudi koji su zaduženi za plan razvoja i znam da mnogo toga zavisi od finansijskih mogućnosti Beograda na Vodi ali sam prosto želeo da iskažem svoje zadovoljstvo kada sam video da se taj projekat ostvaruje i pretvara u ambijent koji ima šanse da izgleda svetski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set