• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

26.09.2019

13:01

SUTRA BESPLATAN ULAZ U OBJEKTE NA BEOGRADSKOJ TVRĐAVI! Organizovane su i radionice o izradi starih mapa

Beograd

SUTRA BESPLATAN ULAZ U OBJEKTE NA BEOGRADSKOJ TVRĐAVI! Organizovane su i radionice o izradi starih mapa

Podeli vest

Povodom Svetskog dana turizma, u petak, 27. septembra, ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan, a u Stambol kapiji biće organizovane radionice o izradi starih mapa i maketa jedrenjaka

Kako je saopšteno iz preduzeća Beogradska tvrđava, od 11 do 19 časova posetioci će moći besplatno da posete Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok. Sahat kula - kula sa satom, izgrađena sredinom 18. veka, visoka 27,5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kome se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati s delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker na Gornjem gradu, građen je 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekti, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu "Umetnost u bunkeru", koja govori o zabranama i drugim oblicima cenzure koja je postojala u umetnosti 60-tih i 70-godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, osim stalne izložbene postavke rimskih kamenih spomenika - lapidarijuma, biće izložene i rimske skulpture i nadgrobne stele.

U Stambol kapiji biće organizovane radionice za decu školskog uzrasta. Posetioci će moći da "otputuju u srednji vek" kroz prizmu starih mapa - remek dela geografske istorije. Mape Beograda, Evrope i sveta izložene su u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji izložene su i makete jedrenjaka iz tog perioda.

Program se realizuje u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", dodaje se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set