• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

03.10.2019

09:06

30 RUPA OD GELERA Skeniranje čuvenog Pobednika sa Kalemegdana OTKRILO ŠOKANTE DETALJE (FOTO)

Beograd

30 RUPA OD GELERA Skeniranje čuvenog Pobednika sa Kalemegdana OTKRILO ŠOKANTE DETALJE (FOTO)

Podeli vest

Rekonstrukcija spomenika "Pobednik" na Kalemegdanu, jednog od simbola Beograda, počela je pre mesec dana.

U toku su radovi na statičkoj sanaciji, kako se on ne bi više naginjao (utvrđeno da je pomeren za 30 centimetara u jednu stranu), a zatim će se pristupiti skidanju same sklupture koja će biti restaurirana u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

 

 

Da na spomeniku postoji veliki broj rupa od gelera znalo se i ranije, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata, ali je tokom nedavnog 3D skeniranja otkriveno i sve lokacije, odnosno čak 30 rupa na njemu! Najviše ih, čak 13, ima na prednjoj strani.

Foto: printscreen/twitwer/pobednik

Mesta gde su na Pobedniku nađene rupe od gelera

Restauracija same figure bi, prema planu, trebalo da traje četiri meseca, nakon kojih bi se "Pobednik" vratio osvežen na Beogradsku tvrđavu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoki

pre 4 godine

A sta ce da mu rade 4 meseca kad mogu da naprave 8 komada za 4 meseca ??? A zbog toga da bude veca cena zbog "ugradnje" . Mislite kako ? Pa zaliju ga u silikon naprave kalup sipaju beton i svaka 2-3 dana po jedan gotov i spreman za i farbanje .

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set