• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

18.10.2019

09:05

REŠENA MISTERIJA KAMENA KOD POBEDNIKA! Evo odakle je DONET I ŠTA PREDSTAVLJA

Beograd

REŠENA MISTERIJA KAMENA KOD POBEDNIKA! Evo odakle je DONET I ŠTA PREDSTAVLJA

Podeli vest

Misteriozni kamen koji je otkriven na postamenu "Pobednika", nekoliko dana nakon što je sama figura transportovana u atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevo, izazvao je veliku pažnju u javnosti.

Podsetimo, posle demontaže simbola Beograda ustanovljeno je da je jedan kamen deo nadgrobnog spomenika, na kojem je ispisano: STA... ... S KOJOM J... U BRAKU 18...

Odmah su počela najrazličitija nagađanja kako se ploča sa nadgrobnog spomenika uopšte stvorila na tom mestu, da li je možda zbog toga "Pobednik" uklet, da li je na njega bačena crna magija, da li se oko njega nalaze duhovi pokojnika...

RADNICI OSTALI U ŠOKU! Skidali Pobednika, a onda ugledali MISTERIOZNI KAMEN, evo šta je uklesano! (FOTO)

Ipak, hroničari Beograda i dobri poznavaoci istorije prestonice, tvrde da ovo nije baš prevelika misterija, te da je skoro izvesno reč o nadgrobnoj ploči sa nekadašnjeg Starog groblja koje se nalazilo do pre skoro 100 godina na - Tašmajdanu.

ZAŠTO JE POBEDNIK ZAVRŠIO BAŠ NA KALEMEGDANU? Nećete verovati, RAZLOG JE NEVEROVATAN! (FOTO)

Foto: Twitter/PobednikSK

Kamen koji su radnici našli

Naime, od 1886. godine, kada je otvoreno Novo groblje, na Starom tašmajdanskom su obavljane sahrane samo još ljudi koji su od ranije na tom mestu imali grobnice, ali je prvih decenija 20. veka započelo preseljenje posmrtnih ostataka Beograđana sa ove lokacije.

91 GODINU BDI NAD PRESTONICOM Pogledajte kako Beograd izgleda iz PERSPEKTIVE POBEDNIKA (VIDEO)

Groblje je zvanično zatvoreno 1927. godine, a vlast je prodala veliku količinu kamena i opeke od koje su spomenici bili izgrađeni. Međutim, uprkos tome, ostao je veći broj spomenika sa kojima nisu znali šta da urade, a kako je nekako baš u to vreme počelo sređivanje Beogradske tvrđave, odlučili su da dobije korisnu namenu, pa su kamene ploče preselili na Kalemegdan.

Najveći deo njih završio je na kalemegdanskim stazama, gde se neki od njih i dan danas, mogu pronaći. Ponajviše na putu koji vodi ka Kralj kapiji. Zato su te staze od strane prestoničkih hroničara i nazvane "staze bivših pokojnika".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set