• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.11.2019

14:39

VESIĆ U OBRENOVCU: Cilj da svaka kuća ima kanalizaciju

Beograd

VESIĆ U OBRENOVCU: Cilj da svaka kuća ima kanalizaciju

Podeli vest

U narednih deset godina nijedna kuća u Beogradu neće biti bez kanalizacije, a cilj je da se sva fekalna voda prerađuje kako ne bi zagađivala reke, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić

On je prilikom obilaska radova na izgradnji kanalizacije u okolini Obrenovca kazao da je bilo potrebno stvoriti preduslove da se taj posao sprovede u nekoliko faza.

- Oko 740 kuća u okolini Obrenovca će za godinu dana imati kanalizaciju - rekao je Vesić.

On je dodao da nije moguće ništa uraditi preko noći i da je bilo potrebno ozbiljno planiranje.

Takođe je dodao da je problem što trećina grada nema kanalizaciju, a da i iz onih delova grada koji je imaju, dve trećine vode ide direktno u Savu i Dunav.

Zato će jedan od naših sledećih projekata biti da se završi fabrika za preradu otpadnih voda u Obrenovcu kako bi sve fekalne vode dolazile u fabriku i tu se prerađivale - istakao je Vesić.

Takođe počinje i prva faza izgradnje te fabrike u Velikom selu, koja će pokriti deo grada u kome živi milion i po građana.

To je skupa investicija, ali ćemo rešiti kompletnu kanalizaciju i ispušatanje fekalija u reke, dodao je on, i naglasio da se takođe završava projektovanje fabrike otpadnih voda u Batajnici, a potom i u Ostružnici...

- Pokrićemo svaki od kanalizacionih sistema i naša politika je da u narednih deset godina nijedna kuća ne bude bez kanalizacije i da se voda prerađuje kako ne bismo zagađivali reke - naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je kazao da je aktuelna vlast četiri puta više novca uložila u prigradske opštine za razliku od prethodne.

- Moramo da vodimo računa o prigradskim opštinama kako bi građani imali iste uslove i da rešimo sve probleme kao što to činimo u centralnim opštinama - rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Kako je rekao, više novca u budžetu omogućuje i to da se više novca sada izdvaja za ovakve projekte.

Vesić je najavio i da će od 1. januara početi da radi gradska poljoprivredna inspekcija, što će doprineti da se poveća naplata korišćenja zemljišta i samim tim, veće ulaganje u ovu oblast.

- Od poljoprivrednog zemljišta je naplaćivana trećina, i sada ćemo sa inspekcijom više naplaćivati, a sav prihod će biti namenjen za poljoprivredu, između ostalog i za atarske puteve, moći će da se ulaže u protiv-gradnu zaštitu, da se obrazuje poljočuvarska služba i slično... - rekao je Vesić.

Izmenama Zakona o glavnom gradu, Beograd je od republike preuzeo sve nadeležnosti kada je poljoprivreda u pitanju.

Vesić je istakao da na teritoriji Beograda postoji 250.000 hektara obradive površine, a da se obrađuje samo 150.000.

SVI KOJI SU OVIH DANA PROŠETALI KALEMEGDANOM, zastali su da pogledaju ONO ŠTO SE NALAZI NA MESTU GDE JE NEKAD BIO POBEDNIK

Najveći smo poljoprivredni region posle Vojvodine, a ponašali smo se kao da poljoprivreda ne postoji, rekao je Vesić.

Istakao je i da se za ovu oblast sada izdvaja više novca, odnosno da je 20 miliona dinara subvencija Grad Beograd davao 2014. godine, a da sada daje 200 miliona, a sledeće godine planira za te namene 250 miliona.

Predsednik Mesne zajednice Krtinska Branko Jević rekao je da će u dva sela kod Obrenovca - Krtinska i Burovci biti ugašeno 750 septičkih jama i da će početi priojekat uvođenja kanalizacije, što će biti veoma važno za sve meštane.

On je zahvalio predstavnicima Grada Beograda, opštine Obrenovac i svim ostalim strukturama koje su pomogle realizaciji projekta.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković najavio je da će 15. novembra biti otvoren tender za igradnju kanalizacije na šabačkom putu, a da se takođe sprema projekat izgradnje kanalizacije u delu Zabrežje, Belo Polje, i da će hiljade domaćinstava biti pokriveno ovom mrežom.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zdenko

pre 4 godine

A ima li sanse za Zaklopacu? Evo, molimo vas.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set