• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.12.2019

14:15

SVAKOGA DANA PROLAZITE PORED OVE ZGRADE U CENTRU BEOGRADA, a da li znate KO JE U NJOJ  ŽIVEO?

Beograd

SVAKOGA DANA PROLAZITE PORED OVE ZGRADE U CENTRU BEOGRADA, a da li znate KO JE U NJOJ ŽIVEO?

Podeli vest

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, na sednici Vlade Srbije održanoj 4.12.2019. godine, Kuća porodice Petronijević u Beogradu utvrđena je za kulturno dobro.

Višespratni stambeno-poslovni objekat Ulici kneza Miloša br. 19 u Beogradu projektovan je 1922. godine za dr Miloša Petronijevića, šefa Narodne Banke za stranu korespodenciju, unuka Avrama Petronijevića i sina Milana A. Petronijevića. Zgradu je projektovao arhitekta Nikola Nestorović, prvenstveno za porodicu Petronijević, uz stanove i dućane za rentiranje.

Foto: Promo

 

Prateći oblik parcele Nestorović je na gotovo celoj površini projektovao zgradu simetrične, složene osnove sa po dva bočna svetlarnika sa svake strane i jednim centralnim. Kao kod većine objekata u Beogradu svoga vremena, u prizemlju su smešteni dućani, na spratu – mezaninu dva biroa i dva mala stana, a na preostale tri etaže po dva velika stana. Na mansardi je bio jedan stan i tavanski prostor.

Foto: Promo

 

Spomenik kulture je koncipiran u akademskom stilu, sa rustičnom obradom prizemlja i mezanina, dok su spratovi urađeni uz obilje secesijske plastike. Kuća porodice Petronijević poseduje arhitektonsko-urbanističku vrednost kao važan deo stvaralačkog opusa arhitekte Nikole Nestorovića, ali i kulturno-istorijsku vrednost s obzirom na to da baštini sećanje na tri veoma značajne srpske porodice koje su učestvovale u stvaranju i definisanju srpske moderne države-porodice Petronijević, porodice Piroćanac i porodice Jurišić-Šturm.

Udruženje Kuća Petronijevića, spomen dom ovih velikih porodica, u svom fundusu ima veliki broj originalnih dokumenata, originalnih umetničkih dela, onovremenog nameštaja, upotrebnih predmeta koji su dostupni javnosti na uvid putem izložbi, organizovanih predavanja, publikacija i seminara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set