• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

12.01.2020

11:52

VESIĆ NA PINKU: Do kraja sedmice sporazum o izgradnji fabrike otpadnih voda (VIDEO)

Beograd

VESIĆ NA PINKU: Do kraja sedmice sporazum o izgradnji fabrike otpadnih voda (VIDEO)

Podeli vest

Do kraja ove sedmice u Vladi Srbije biće potpisan sporazum o projektovanju, finansiranju i izgradnji prve faze fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, vrednosti 271,7 miliona evra, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, navodeći da će izgradnja te fabrike trajati oko dve godine

 

Vesić je na TV Pink podsetio da će sporazum biti potpisan sa kineskom kompanijom CMEK na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je 2018. godine u Pekingu potpisao predsednik Aleksandar Vučić.

- Konačno počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu. Trećina Beograda nema kanalizaciju, a sva naša kanalizacija, bez ikakve prerade, izliva se direktno u Savu i Dunav. Imamo preko 100 izliva kanalizacije u naše reke - kazao je Vesić dodajući da je to i odgovor na pitanje zašto se u gradu tokom leta oseća neprijatan miris kada padne vodostaj reka.

Kako je naveo, Fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu pokrivaće područje na kome živi 1,5 miliona stanovnika, a kada bude puštena u rad biće smanjen direktan izliv kanalizacije u Dunav i Savu za oko 80 odsto.

Vesić je dodao da će nova fabrika "pokupiti" sve otpadne vode sa područja južnog dela grada Sremčica - Železnik - Žarkovo - Banovo brdo - Senjak, zapadnog dela grada Novi Beograd - Zemun i centralnog dela Starog Beograda.

- Gradimo nedostajuće kolektore, tunele i crpne stanice kojima će se upotrebljene vode dovesti do buduće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Veliko Selo - naveo je zamenik gradonačelnika.

Projekat će biti realizovan u dve faze, a u prvoj fazi gradiće se nedostajeći delovi Interceptora, sa deonicom tunela Hitna pomoć - Venizelosova.

Takođe, biće rekonstruisana kanalizaciona crpna stanica "Mostar" koja će prepumpavati otpadnu vodu iz južnog dela grada, podslivova Železnik, Banovo brdo, Topčider i Senjak, a biće izgrađena kanalizaciona crpnu stanica "Ušće - Nova" sa sifonom dužine oko 500 metara prečnika Fi 4000 ispod reke Save, koja će prepumpavati otpadnu vodu iz zapadnog dela grada, Novi Beograd i Zemun, do veze sa Interceptorom.

U prvoj fazi fabrika za preradu otpadnih voda "Veliko selo" gradiće se sa mehaničkim tretmanom koji podrazumeva prepumpavanje i prečišćavanje na grubim i finim rešetkama, uklanjanju peska, suspendovanih materija i masti u aerisanim peskolovima.

Zamenik gradonačelnika je kazao da će u drugoj fazi, koja još uvek nije ugovorena, fabrika za preradu otpadnih voda dobiti primarni tretman, koji podrazumeva izdvajanje mulja u primarnim taložnicima i sekundarni tretman, koji će uključiti biološko uklanjanje azota i fosfora naprednim postupcima na bazi aktivnog mulja kao i izdvajanje mulja u sekundarnim taložnicima.

Kako je naveo, moguć je i tercijalni tretman u budućnosti, imajući u vidu pooštrenje zahteva zakonske regulative.

Vesić je najavio da će Beograd graditi još četiri manje fabrike za preradu otpadnih voda, odnosno onih 20 odsto koje se neće prerađivati u Velikom selu i pojasnio da su to bitno manja postrojenja koja grad može i sam da finansira.

- Upravo projektujemo fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici, a sa Evropskom investicionom bankom pregovaramo o projektovanju i izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu, kao i o izgradnji kanalizacije u Kaluđerici - naveo je Vesić.

Kako je kazao, prvi put u istoriji Beograd će prerađivati svoje otpadne vode i neće uništavati dve reke na kojima živi.

Govoreći o infrastrukturnim projektima u prestonici Srbije, Vesić je podsetio da u ovom trenutku ima preko 40 infrastrukturnih radova u Beogradu, kao i da je pre dva dana najavio da će kompanije koje kasne sa radovima u gradovima biti stavljene na crnu listu, što je izazvalo velike reakcije.

Prema njegovim rečima, ono što je posao kompanija je da što pre uradi ono na šta se obavezala.

- Grad ne kasni ni jedan jedini dan sa plaćanjem, očekujemo od njih da rade u roku, razumemo da postoje i opravdani razlozi kada dođe do nepredviđenih situacija, ali obaveza im je da završe u roku - kazao je Vesić.

Istakao je da grad neće dopustiti da se kasni sa radovima i dodao da su kompanije obavezne da preuzete obaveze završe u roku.

Kako je naveo, te kompanije su dale ponudu, koju je grad prihvatio i moraju da ispune rokove ili ubuduće neće biti u mogućnosti da učestvuju na novim tenderima.

Vesić kaže da će radovi u Karađorđevoj ulici biti gotovi do 31. januara, dok će Savski trg biti završen sredinom godine.

Savski trg, podsetio je zamenik gradonačelnika, postaje pešačka zona, saobraćaj će ići po obodima, na sredini će biti spomenik Stefanu Nemanji, a na peronima iza železničke stanice biće ukrštanje dve linije metroa.

Upitan da prokomentariše navode u medijima da je spomenik Pobednik otet i da neće biti vraćen, Vesić kaže da će taj spomenik biti vraće na Kalemegdan, na Sretenje - 15. februara i dodaje da je taj spomenik simbol Beograda, koji bdi i čuva naš grad već 91 godinu, ali da je bio u lošem stanju i da je bila neophodna njegova restauracija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set