• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2020

12:49

U RANGU SVETSKIH METROPOLA! Cvetni tepih u Beogradu - NOVA SPEKTAKULARNA TURISTIČKA ATRAKCIJA (FOTO)

Beograd

U RANGU SVETSKIH METROPOLA! Cvetni tepih u Beogradu - NOVA SPEKTAKULARNA TURISTIČKA ATRAKCIJA (FOTO)

Podeli vest

Beograd je pripremio pravu turističku atrakciju za Dane Beograda koji se održavaju od 16. do 19. aprila! Posle Tokija, Tel Aviva, Malte, Nju Delhija, Berna, Brisela i drugih svetskih metropola, Beograd je na listi zemalja koji organizuju spektakularnu turističku atrakciju, objavio je na svom Fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

 

U saradnji sa belgijskom organizacijom "Le Tapis de Fleurs", za Dane Beograda od 16. do 19. aprila, na Trgu republike biće postavljen Cvetni tepih veličine 1200 metara kvadratnih, po uzoru na briselski.

Tradicija duža od 50 godina sa Briselskog Grand Placa seli se u Beograd, koji će tih dana biti svetska prestonica kulture i turizma.

Dizajneri i pejzažne arhitekte organizacije “Le Tapis de Fleurs” po motivima srpskih tradicionalnih šara, razradili su 3 modela dizajna, a samo jedan od njih treba da se uklopi u konstrukciju novog Trga republike. Građani će glasati o tome koji motiv žele da se nađe na beogradskom cvetnom tepihu!

Sva tri modela, inspirisana su tradicionalnim srpskim motivima i svetski poznatim pirotskim šarama koje su od 2012. godine na preliminarnoj Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Za izradu ove impozantne cvetne slagalice biće korišćeno nekoliko hiljada begonija i hrizantema kao i drugi prirodni materijali, a u izradi će učestvovati više od 120 baštovana i volontera koji će sastaviti ovu kompoziciju u manje od osam sati. Cvetni tepih u Beogradu biće dugačak 60, a širok 20 metara i cvetovi će ostati sveži i čuvati svoj sjaj tokom sva četiri dana.

Najlepša i najmirišljavija svetska atrakcija, koja se na svake dve godine tradicionalno održava na Grand Placu u Briselu, pod pokroviteljstvom Grada Brisela i Kraljevine Belgije prvi put je osvojila srca posetilaca kada je 1971. arhitekta Etiene Stautemas formirao prvi cvetni tepih na Grand Placu. Od tada do danas Grad Brisel okuplja tokom ove manifestacije preko 150 hiljada ljudi, više od 200 svetskih novinara, fotografa i uticajnih urednika. Slika Cvetnog tepiha je bila najčešća slika Brisela na društvenim mrežama u 2018. godini. Stopa zauzetosti hotela u Briselu dostigla je maksimum u mesecu avgustu 2018. godine - što je povećanje za 4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine - zahvaljujući Cvetnom tepihu.

Naredne godine na Cvetnom tepihu u Briselu biće srpska zastava!

Troškove postavljanja Cvetnog tepiha pokriće sponzori.

Verujem da će Beograđani i naši gosti uživati u ovoj turističkoj atrakciji!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set