• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.03.2020

15:54

VESIĆ: U 2020. za novčana davanja za porodilje 469 miliona dinara!

Beograd

VESIĆ: U 2020. za novčana davanja za porodilje 469 miliona dinara!

Podeli vest

Potvrde o primanjima i isplaćenim naknadama za zarade za porodilje izdaju se u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su porodilje posebno važna kategorija i da je za ovu godinu za novčana davanja porodiljama izdvojeno 469 miliona dinara

 

Vesić je obilazeći Sekretarijat za socijalnu zaštitu istakao da ceo postupak uzimanja potvrde podrazumeva dolazak porodilje sa ličnom kartom u prostorije Sekretarijata.

Kako je naveo, prošle godine je u Beogradu bilo 17.977 porodilja, i isto toliko rešenja, za šta je, prema njegovim rečima, odvojeno oko 414 miliona dinara.

- Isplaćujemo svakog meseca sve naknade, a ove godine smo obezbedili 55 miliona više za novčana davanja porodiljama - rekao je Vesić, napominjujući da se sada porodiljama rešavaju brojni problemi, poput dozvoljenog prekoračenja u banci.

Vesić je podsetio da je Grad povećao naknade, pa se tako za prvo i drugo dete izdvaja po 20.000 dinara, u odnosu na prošlu godinu kada je taj iznos bio 10.000, dok se za treće dete i blizance izdavaja 40.000, odnosno 50.000 dinara.

- Postoji posebna naknada za socijalno ugrožene porodilje i jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja to radi - poručio je Vesić.

Dodao je da je i zbog uvezanosti u sistem e-beba, porodiljama olakšan proces za ostvarivanje prava, koja sada elektronskim putem iz porodilišta mogu da ih ostvare.

Mesečno se izdaje 500 takvih potvrda, dodao je Vesić i istakao da je ove godine izdato 2.612 rešenja.

- Za razliku od 2014. godine, kada je bilo obuhvaćeno 3.500 porodilja, danas su obuhvaćene sve porodilje koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda - istakao je Vesić.

Jedna od korisnica usluge Sekretarijata, Jelena Ristić, poručila je da je sam proces dobijanja potvrde trajao pet minuta i apelovala na sve porodilje da dođu u Sekretarijat za socijalnu zaštitu i da ostvare svoja prava.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koja je stupila na snagu od 1. jula 2018. godine propisuje da se sredstva na ime naknade zarada za vreme porodiljskog odsustva direktno uplaćuju na tekuće račune porodilja.

- Samim tim poslodavac ne izdaje više te potvrde o primanjima i isplaćenim naknadama, već to čini nadležni organ lokalne samouprave. U slučaju Beograda, to je Sekretarijat za socijalnu zaštitu - poručila je Stanisavljević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set