• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

09.03.2020

17:01

RUSI GRADE TUNEL ISPOD BEOGRADA OD EKONOMSKOG FAKULTETA DO MUPA! Ovo će potpuno promeniti izgled glavnog grada!

Beograd

RUSI GRADE TUNEL ISPOD BEOGRADA OD EKONOMSKOG FAKULTETA DO MUPA! Ovo će potpuno promeniti izgled glavnog grada!

Podeli vest

Kompanija "Mosmetrostroj" ponudila je Srbiji da gradi i finansira izgradnju beogradskog metroa i tunela od Kameničke do Ulice despota Stefana i ispod Topčidera do Autokomande. Rusi su pismo o namerama preneli tročlanoj srpskoj delegaciji na sastanku održanom 20. decembra prošle godine i uputili poziv državnim i prestoničkim zvaničnicima da posete Moskvu i sedište tog preduzeća.

Osim ponude za izvođenje radova po sistemu "ključ u ruke", na adresu naših institucija stigla je i ponuda da se investira i u izgradnju fabrika u kojima bi se proizvodili vagoni i rezervni delovi za metro.

Ipak, naša prestonica je započela ozbiljne pregovore sa Francuzima i Kinezima o izgradnji metroa, tako da je malo verovatno da će se ta kompanija uključiti u ovaj projekat. Međutim, može se očekivati da bude uključena u izgradnju dva tunela.

"Mostmetrostroj" nudi i pomoć u nabavci novca neophodnog za izgradnju. Ovo moskovsko javno preduzeće, koje zapošljava 14.000 ljudi, spremno je da sva tri projekta realizuje po sistemu "ključ u ruke", uvažavajući činjenicu da su Beogradu prioriteti metro i tunel ispod centra Beograda, a da bi se u sledećoj fazi "bušilo" ispod Topčidera.

Srpska delegacija, na sastanku održanom krajem prošle godine - koju su činili Lazar Radaković, pomoćnik ministra saobraćaja, Marina Sarić, direktor sektora za razvoj u "Infrastrukturama železnice Srbije", i Mihajlo Mišić, operativni direktor Direkcije za građevinsko zemljište Beograda - informisala je potencijalne partnere o tome kako sada stoje stvari u vezi sa pomenutim projektima. Preneseno im je da naša država trenutno razgovara sa kineskim i francuskim kompanijama u vezi s projektom "Metro Beograd" i da još nisu zaključeni sporazumi zainteresovanih strana.

Foto: Google Street View

Rusi su na to konstatovali da je metro strateški, geopolitički i dugoročni projekat za državu i grad i da predstavlja okosnicu ekonomskog i privrednog rasta. Našim pregovaračima su poručili i da se ovakvi projekti planiraju na rok od 100 godina i da je u njih potrebno ulagati tokom celog eksploatacionog veka. Osim želje da grade pomenute projekte, Rusi su upozorili da je neophodno integrisanje u postojeće i planirane sisteme gradskog i železničkog saobraćaja Beograda. Poručili su i da svako naknadno razvijanje projekta poskupljuje njegovu vrednost.

Osim ponude, "Mosmetrostroj" je ponudio i da pomogne u organizovanju preduzeća koje bi realizovalo pomenute projekte. Takođe, pismo o namerama da se uključe u pomenute projekte, iz kompanije koja je završila 70 odsto poslova u moskovskom metrou poslali su i 25. decembra 2018. godine zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću. Čekajući ishod pregovora sa Francuzima i Kinezima, Beograđanima ostaje da još "čekaju metroa".

BAJPAS SAVSKA - DUNAVSKA PADINA

Tunel koji će spojiti savsku i dunavsku padinu moći će da primi sav saobraćaj koji stiže Novim savskim mostom sa Novog Beograda, koji bi trebalo da počne da se gradi sledeće godine, i iz centra ka novobeogradskim blokovima. Gradnja tunela smanjiće gužve na potezu Brankova - Terazijski tunel - Dečanska - Despota Stefana.

Osim što bi se centralno jezgro rasteretilo saobraćaja za 14 odsto, a prosečna brzina putovanja bi se povećala za 10 odsto, najveći benefit biće smanjenje ugljen-monoksida za devet odsto u prestonici.

Tunel će imati dve tunelske cevi duge oko dva kilometra, sa ulazima u Ulici Gavrila Principa kod Ekonomskog fakulteta i na Bulevaru despota Stefana, kod Policijske uprave za grad Beograd, poznatije kao stanice 29. novembar. Procene o tome kolika bi mogla da bude vrednost radova još nema. Sigurno je da će morati da se poruši veliki broj stambenih i poslovnih objekata oko planiranih ulaza. Trenutno se radi na formiranju građevinskih parcela ulaznog i izlaznog portala, što je u nadležnosti Direkcije za gradsko građevinsko zemljište Beograda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vojislav

pre 4 godine

To je samo aktuelizovana varijanta,koja je bila aktuelna za metro jos davne 1947.godine, a koja je propala kada je doneta rezolucija Inforbiroa.Jos uvek se vidi u Gavrila Principa pocetak tunela.

Nebojsa

pre 4 godine

Ova prica je zavrsena i posao ce raditi FRANCUZI a sve ce biti objavljrno posle izbora naravno.

Vladimir

pre 4 godine

Ako budu radili kao ovi rusi sto rade u Lukoil Srbija .. imacemo uskoro i Beograd pod zemljom ..

petrovic ranko

pre 4 godine

Kad izađete iz tunela...gde dalje? U kolonu prema Pačevačkom mostu ili u krkljanac u Višnjičkoj?Jel neko misli da je moguće da u tunelu bude kolona vozila.Nema ništa od tunela...možda kada se napravi most na Ada Huji.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set