• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

27.04.2020

23:16

DOKTORKA GRUJIČIĆ: Na Institutu za onkologiju i radiologiju koronom zaražen 91 pacijent i 67 zaposlenih!

Beograd

DOKTORKA GRUJIČIĆ: Na Institutu za onkologiju i radiologiju koronom zaražen 91 pacijent i 67 zaposlenih!

Podeli vest

Zaraženo 67 zaposlenih i 91 pacijent na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže dr Danica Grujičić, v. d. direktora tog Instituta

- Od 930 zaposlenih 445 je testirano, a od toga 67 je pozitivno na korona virus. Jedan je već bio dva puta negativan, tako da ga možemo smatrati izlečenim, a za jednog zaposlenog se čekaju rezultati - rekla je za prof. dr Danica Grujičić.

Kako dalje navodi, većina njih je u banjama jer su bili asimptomatski, a 15 njih koji su imali simptome. Kada su u pitanju pacijenti, dodala je, od 171 testiranog na prisustvo korona virusa, 91 je bio pozitivan, a od toga je 36 imalo simptomatologiju upale pluća dok su ostali bili bez simptoma. Prema njenim rečima, u ovom trenutku ne radi samo stacionar radioterapije.

- Rade i hirurgija i dnevna bolnica raditerapije i hemioterapije i hemioterapija i dijagnostika za one pacijente koji dođu kod nas. Jedino što smo morali da zatvorimo jeste stacionar raditerapije gde pacijenti leže i po mesec i po ili dva meseca, gde je nemoguće kontakte među njima prekinuti i gde je bio najveći broj kovid pozitivnih pacijenata i zaposlenih - kaže ona i dodaje da se očekuje da će stacionar moći da se otvori postepeno od 4. maja.

- Prednost imati oni pacijenti kod kojih smo morali da prekinemo terapiju i da doradimo to što je odstalo, dok ćemo druge pacijente koji su bili pri kraju svoje terapije dignostikovati na skenerima i magnetnim rezonancama. Takođe će oni imati prioritet u odnosu na ostale bolesnike - rekla je dr Grujičić.

Pored toga, na Institutu je uvedeno pravilo elektronskih konzilijuma na daljinu.

- Na konzilijumima gde je generalno bila velika gužva, nekada i po 100 ljudi, više te gužve nema. Pacijenti donose svoju dokumentaciju. Lekar koji ih je ambulantno pregledao je dužan da napiše u kakvom je stanju i onda se donosi zajednična odluka da li se dalje lečenje nastavlja hirurškom intervencijom, hemioterapijom, predhirurškom intervencijom, radioterapijom, palijativnom terapijom i slično. Tako da su te gužve koje su bile od jutra do popodneva izbegnute i mislim da ćemo sa time nastaviti - objašnjava dr Grujičić.

Dodaje i da više nema putovanja lekara u centre u unutrašnjosti.

- Uspeli smo, preko elektronskih veza, da napravimo konzilijume na daljinu i to je sasvim lepo funkcionisalo. Moramo pokazati veće poverenje prema kolegama u unutrašnjosti i verovati njihovim izveštajima - kaže ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set