• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2020

11:27

(VIDEO) BEOGRAD DANAS SLAVI SPASOVDAN, liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi služio patrijarh Irinej

Beograd

(VIDEO) BEOGRAD DANAS SLAVI SPASOVDAN, liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi služio patrijarh Irinej

Podeli vest

Liturgijom koju je služio patrijarh Irinej u Vaznesenjskoj crkvi, grad Beograd danas obeležava slavu - Vaznesenje gospodnje, poznatiju kao Spasovdan, ali ove godine, zbog korona virusa, bez litije na ulicama.

Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, koji je ovogodišnji domaćin slave.

Liturgiji su prisustvovali i drugi zvaničnici grada, brojni crkveni velikodostojnici i, u manjem broju nego inače, građani Beograda.


Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je Beograđanima slavu i rekao da je to jedan od najlepših praznika u prestonici.

On je podsetio da je Spasovdan gradska slava od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za prestonicu.

Foto: printscreen Tanjug

"Ovo je divan praznik i koristim priliku da svima čestitam. Prošle godine sam ja bio domaćin slave i to mi je bila velika čast i veliko zadovoljstvo, dok je ove godine gradski urabanista Marko Stojčić, koji je dao doprinos celokupnoj organizaciji", rekao je Radojičić.

Naveo je da ove godine zbog korona virusa nije organizovana tradicionalna litija ulicama grada.

"Spasovdan se duboko u svim našim srcima i željama slavi među svim Beograđanima", rekao je on. Vaznesenje je jedan od deset praznika posvećenih Hristu. Spada u pokretne praznike - pada istog dana, ali se menja datum jer se računa od Vaskrsa.

Praznuje se uvek u cetvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova.

Ova Slava simbolicno ukazuje na stalno uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost, izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set