• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

06.06.2020

08:40

(FOTO) RUSI PRAVE STEFANA NEMANJU OD 23 METRA! Dovoze ga sa 8 kamiona, a ovako će izgledati NAJVIŠI SPOMENIK U SRBIJI

Beograd

(FOTO) RUSI PRAVE STEFANA NEMANJU OD 23 METRA! Dovoze ga sa 8 kamiona, a ovako će izgledati NAJVIŠI SPOMENIK U SRBIJI

Podeli vest

Spomenik visok 23 metra biće postavljen na Savskom trgu ispred zgrade bivše Glavne železničke stanice, gde će biti novi Muzej Nikole Tesle. Kompletan trg biće završen na jesen

Velelepni spomenik Stefanu Nemanji, koji je završen u Rusiji, trebalo bi uskoro u konvoju od čak osam specijalnih kamiona da krene ka Srbiji. Savski trg u Beogradu, na kom će spomenik biti postavljen, u potpunosti će biti završen na jesen, kaže za Informer glavni beogradski urbanista Marko Stojčić!

Foto: gradnja.rs

Ovo arhitektonsko delo izliveno u bronzi, u ateljeu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, visoko je 23 metra, od čega je sama skulptura velikog župana bez postolja visoka 15 metara i sigurno će biti najviši spomenik u Srbiji.

Obimni radovi

- Spomenik Stefanu Nemanji je još u Rusiji, gde je situacija sa koronavirusom i dalje ozbiljna. Ekipa na čelu sa vajarom čeka dozvolu za pokret. Problem je i što 15 radnika, koji će u montirati spomenik, dolaze iz bivših sovjetskih republika i još ne mogu svi da izađu iz svojih država zbog pandemije. Cela ekipa je razočarana i tužna što još nisu krenuli - kaže glavni gradski urbanista, i dodaje:

BROJKE:

23
metra visok je spomenik Stefanu Nemanji
15
metara je visoka sama skulptura
3
metra je spomenik Stefanu Nemanji više od Velike sfinge u Gizi

- Spomenik je rastavljen na manje delove i spakovan u čak osam kamiona. Ako uspeju da krenu do kraja juna, kako je planirano, tokom jula i prve polovine avgusta radnici će montirati spomenik. Nama preostaje još oko četiri nedelje da obavimo dodatne radove, koji se ne mogu završiti dok se ne postavi spomenik - kaže Stojčić.

Foto: beoinfo.rs

I zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice, ispred koje će biti postavljen spomenik, vraćena je u originalno stanje, ali je dodata raskošna rasveta. Kada sve bude gotovo, u zgradu će se useliti Muzej Nikole Tesle, a Beograđani će moći da se pohvale trgom koji po lepoti neće nimalo zaostajati za svetskim metropolama.

Novi centar Beograda

- Mnogo smo se potrudili oko platoa gde će biti spomenik. Pored njega, trgom će dominirati i zgrada bivše Glavne železničke stanice. Vodili smo mnogo računa o tome da ona ostane najupečatljiviji deo trga i uspeli smo u tome. Impozantno će delovati rasveta budućeg Savskog trga, koja će potpuno istaknuti objekat, s obzirom da je reč o spomeniku kulture. Kada se sve završi, Beograd neće zaostajati za Bečom, Budimpeštom ili nekim drugim gradom - kaže naš sagovornik, i dodaje:

Izrezbarena dela 

Kako je Informer prvi objavio, na spomeniku je izrezbaren veliki Studenički krst, koji simbolizuje sigurnost i mirnoću vere. Krst se nalazi i oko vrata Stefana Nemanje, dok u ruci nosi podignut mač. Na postamentu spomenika su izrezbareni i prikazi Hilandara i Studenice, kao dve naše svetinje koje je osnovao veliki srpski župan.

- Sada se popločava prostor i posađeno je drveće - rekao je Stojčić.

Foto: Evgenij Kornilov

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da će Beograđani, domaći i strani turisti biti oduševljeni novim centralnim trgom.

- Beograd će biti ponosan na svoj novi centralni trg, sa pešačkom zonom od 12.000 kvadrata. Već je posađeno 12 stabala od 250, koliko će ih biti kada trg bude završen, a plato ispred nekadašnje Železničke stanice već smo počeli da popločavamo granitom - rekao je Vesić.

Linijski park

Linijski park prostiraće se na 4,6 kilometara, od Beton hale do Pančevačkog mosta. Njegova izgradnja bi trebalo da počne sledeće godine, a trajaće oko dve godine. Projekat će koštati između 40 i 50 miliona evra.

Promenada za lepši grad

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da ćemo sa Terazijama, Trgom republike, Trgom Nikole Pašića, Slavijom i Savskim trgom imati jedan trougao koji će i našim građanima i ljudima koji budu dolazili u Beograd dati jednu novu dinamiku.

- Jedan od strateških delova plana razvoja grada jeste da se Beograd spusti što je moguće više na reke. Želimo da od Ade, pa do Pančevačkog mosta rešavamo deo po deo i da to bude jedna velika promenada, koja će biti dostupna svim Beograđanima - kazao je Radojičić.

Zbog varijacija sadržaja i ambijenta, njegova površina je podeljena u 10 okvirnih prostorno-programskih celina. Čak deset timova biće zaduženo za izradu idejnog rešenja jedne od tih celina. Taj deo grada biće ozelenjen i imaće dosta interesantnih sadržaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set