• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.06.2020

09:45

BEOGRAD RASPISAO KONKURS ZA PODSTICAJE U POLJOPRIVREDI u vrednosti 193.510.000 dinara!

Beograd

BEOGRAD RASPISAO KONKURS ZA PODSTICAJE U POLJOPRIVREDI u vrednosti 193.510.000 dinara!

Podeli vest

Grad Beograd raspisao je konkurs za podsticaje u poljoprivredi u vrednosti 193.510.000 dinara, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da to znači da će ukupni podsticaji grada u ovoj godini iznositi više od dva miliona evra, odnosno 240 miliona dinara.

Vesić je rekao da je budžet grada Beograda smanjen za oko 20 milijardi dinara zbog posledica epidemije koronavirusa, ali da je Grad nije želeo da smanjuje sredstva namenjena konkursu za poljoprivrednike jer je proizvodnja zdrave hrane za Beograd posebno važna.

"Koliko je nama značajna poljoprivreda dovoljno govori podatak da je grad Beograd 2013. godine izdvajao svega 20 miliona dinara za ove namene, a ove godine 20 puta više", precizirao je Vesić.

On je podsetio da Grad Beograd ima više od 270 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 250 hiljada obradivo, kao i da na teritoriji 17 gradskih opština postoji preko 30 hiljada poljoprivrednih gazdinstava.

Podsticajna sredstva dodeljuju se u oblasti mehanizacije, stočarstva, pčelarstva, voćarstva i povrtarstva.

"Svake godine uvećavamo sredstva namenjena poljoprivrednicima. Recimo 2015. godine, započeli smo sa dodelom podsticajnih sredstava u oblasti pčelarstva i tada su subvencije iznosile svega dva miliona dinara, dok danas ta sredstva iznose 30 miliona dinara dinara", poručio je Vesić i dodao da to direktno utiče na razvoj poljoprivrede.

Foto: Tanjug

Takođe, broj košnica u gradu Beogradu je 2009. godine iznosio 24 hiljade, a danas ih je 48 hiljada što je značajno ako se zna da je Srbija 2018. godine izvezla med u vrednosti od 10,4 miliona evra, odnosno 2.740 tona, istakao je Vesić.

"Najviše podsticajnih sredstava opredeljeno je za nabavku traktora i poljoprivrednih priključnih mašina u iznosu od 113.510.000 dinara, kao i za mere protivgradne zaštite u iznosu od 40 miliona dinara", rekao je Vesić.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može ostvariti fizičko lice - nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Rok za dostavljanje prijava po javnom pozivu je 30. jun 2020. godine. "Pozivam sve beogradske poljoprivrednike da iskoriste naredne dve nedelje i prijave se na naš konkurs", izjavio je Vesić.

Vesić je precizirao da mere podsticaja za poljoprivrednik koje daje grad Beograd predstavljaju dodatne mere u odnosu na podsticaje koje daje Ministarstvo poljoprivrede poljoprivrednicima.

"Beograd je lokalna samouprava koja najviše u Srbiji pomaže svoje poljoprivrednike i ponosni smo na to", zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set