• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.08.2020

10:04

JOVOVIĆ DOBIJA I SPOMEN-PLOČU U ZEMUNU! Evo šta će na njoj pisati!

Beograd

JOVOVIĆ DOBIJA I SPOMEN-PLOČU U ZEMUNU! Evo šta će na njoj pisati!

Podeli vest

Grad Beograd će u sredu svečano otkriti spomen-ploču posvećenu Blagoju Jovoviću, koji je pucao na ustaškog vođu Antu Pavelića

Spomen ploča će biti otkrivena u zemunskom naselju pored natpisa ulice koja će biti nazvana po Jovoviću.

- U sredu otkrivamo spomen ploču koja će se nalaziti pored table sa imenom ulice - rekao je zamenik gradonačelnik Goran Vesić, preneo je Sputnjik.

Imenujući ulicu po Blagoju Jovoviću, Beograd ukazuje počast srpskom heroju za njegov herojski čin, i to nakon što je on decenijama bio nepoznat za srpsku istoriju.

Inicijativu da Jovović dobije ulicu u prestonici, pokrenuo je novembra prošle godine Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Ćerka Blagoja Jovovića: Beograd je srce sprskog naroda, OVO JE TRENUTAK VELIKOG PONOSA ZA NAS

Na spomen-tabli u sadašnjoj Zagorskoj ulici u Zemunu, koja će uskoro poneti ime Blagoja Jovovića, pisaće:

Blagoje Jovović (1922-1999)

Pucao je 10. aprila 1957. godine u Buenos Ajresu u Argentini u Antu Pavelića, vođu hrvatskih ustaša, koji je rukovodio genocidom počinjenim nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

U nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, Blagoje Jovović, uz pomoć nekoliko prijatelja, pravdu je uzeo u svoje ruke i izvršio atentat, od čijih je posledica Pavelić kasnije i umro. Na taj način, Blagoje je simbolično zadovoljio pravdu i osvetio stotinu hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaša Nezavisne države Hrvatske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slava ovom junaku

pre 3 godine

Slava ovom junaku. Red je bio da mu se makar simbolično odužimo.Što se mene tiče trebao bi i u čitanke u osnovnoj školi da uđe kao primerr junaštva učinjenog iz čistog rodoljublja i želje da se pravda zadovolji

Rade

pre 3 godine

Hvala bogu da i mi Srbi počnemo da slavimo naše junake! Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set