• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

10.08.2020

08:26

STROŽA KONTROLA NEPROPISNO PARKIRANIH AUTOMOBILA! OKO SOKOLOVO od danas "piše" kazne bahatim vozačima!

Beograd

STROŽA KONTROLA NEPROPISNO PARKIRANIH AUTOMOBILA! OKO SOKOLOVO od danas "piše" kazne bahatim vozačima!

Podeli vest

Prve kazne na adresu stanovanja prekršiocima će početi da stižu već oko 20. avgusta. Za ostavljanje vozila na šinama, pešačkom prelazu i u žutoj traci kazna je 25.000 dinara

Novi sistem za kontrolu parkiranja "oko sokolovo" Komunalne milicije od danas počinje kažnjavanje bahatih vozača koji se nepropisno parkiraju!

Posle dve sedmice probnog rada, tokom kojih je dnevno beleženo između 1.300 i 1.400 prekršaja, od danas će svi koji se parkiraju na nedozvoljenim mestima dobijati kaznu od 5.000 do 25.000 dinara.

Kako funkcioniše "oko sokolovo"

 

* sajber-vozilo će prolaziti ulicom i fotografisati nepropisno parkirana vozila
* posebno će se nadgledati automobili parkirani u žutim trakama, na pešačkim prelazima, autobuskim stajalištima, tramvajskim šinama, trotoarima...
* izuzeti su taksi i dostavna vozila
* neće se kontrolisati bolnice ni kovid-centri dok traje epidemija kovid-19
* ova vozila mogu da snime 800-3.000 vozila po satu
* komunalni milicioner koji upravlja kamerama pisaće kazne
* kazne vozačima direktno stižu na kućne adrese
* minimalna kazna za nepropisno parkiranje je od 5.000 dinara do 25.000 dinara za fizičko, a za pravno lice 50.000 dinara

 

Velike kazne

Tako, primera radi, za zaustavljanje vozila na šinama ili pešačkom prelazu kazna je 25.000 dinara, a toliko je i za žutu traku. Maksimalnu kaznu će morati da plati bahati vozač koji se bude parkirao na zelenoj površini u zoni trga, dok će se prijava za parkiranje na zelenoj površini u prostoru blokova ili stambenih zgrada naplaćivati 5.000 dinara. Flota od 18 "sajber-džipova" pokriva u smenama čak 93 ulice, odnosno sve u kojima saobraća gradski prevoz, po satu mogu da snime 800-3.000 vozila, a prve kazne na adresu stanovanja počeće da stižu već oko 20. avgusta. Glavna prednost ovog sistema je što u potpunosti isključuje faktor ljudskog uticaja i selektivno kažnjavanje, pa će kazna stići svakome ko se nepropisno parkira, ma ko to bio.

- Važno je napomenuti da su pripadnici Komunalne milicije u ovom test-periodu, sa četiri vozila u dve smene, u proseku dnevno beležili između 1.300 i 1.400 prekršaja. Sistem "oko sokolovo" pokriva 93 ulice, a upravo su to saobraćajnice u kojima je bilo najviše primera nepropisno parkiranih vozila i za koje smo dobijali najviše primedaba sugrađana. Prve efekte rada ovog sistema očekujemo oko 20. avgusta, kada će biti poslate prve kazne. Više od 90 odsto naših sugrađana vozi po propisima i ne pravi prekršaje, ali uvek postoje neodgovorni pojedinci koji, između ostalog, i onemogućavaju normalno funkcionisanje saobraćaja - objašnjava Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Brojke

 

  • 1.300-1.400 nepropisno parkiranih vozila dnevno je snimljeno u probnom periodu
  • 93 ulice snimaju vozila ovog sistema
  • 18 specijalnih sajber-džipova ima u opticaju sistem "oko sokolovo", a flota će uskoro biti proširena i novim vozilima

Kako su pojasnili u Komunalnoj miliciji, kaznu će dobijati samo vlasnici koji su ostavili nepropisno parkirana vozila, ali ne i oni koji su snimljeni da sede u njima. Za njih će biti zadužena policija, koja će ih udaljiti s lica mesta.

Foto: Beograd.rs

Kazne za sve

Načelnik Komunalne milicije Ivan Divac kaže da je sistem "oko sokolovo" veoma efikasan i projektovan tako da potpuno isključuje selektivno kažnjavanje, odnosno da "ne postoji faktor ljudskog uticaja".

- Ako se neko bahato parkira, ma ko to bio, dobiće kaznu. Apelujem na građane da ne ostavljaju vozila na kolovozu, žutim trakama, pešačkim prelazima, tramvajskim šinama... Neće biti selektivnog kažnjavanja jer će svi čije vozilo bude zatečeno u prekršaju biti kažnjeni. Sekretarijat za saobraćaj izdaje posebne dozvole određenim službama koje mogu da se zaustavljaju, a u tu kategoriju spadaju taksi vozila, dostavna vozila u vreme kada je to dozvoljeno, zatim vozila javnog gradskog prevoza, kao i vozila gradskih službi koje vrše hitne intervencije - navodi Divac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rafrd011

pre 3 godine

A hoće li i dostave da kažnjava koje su po ceo dan na 4 migavca

cyberpunk

pre 3 godine

Kako ćeš kupiti hleb i mleko, ako nema dostavnog vozila koje ti strašno smeta? Hoće li možda devojka, žena ili mama da ti mesi hleb, ili pomuze kravu i skuva mleko?

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set