• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

10.08.2020

10:23

BAHATOG PARKIRANJA U BEOGRADU NEĆE BITI! Vesić: Vreme je da se u uvede red i da pristojni vozači budu zaštićeni!

Beograd

BAHATOG PARKIRANJA U BEOGRADU NEĆE BITI! Vesić: Vreme je da se u uvede red i da pristojni vozači budu zaštićeni!

Podeli vest

Sistem „Oko sokolovo“ od jutros funkcioniše u punom kapacitetu

Danas su istekle dve nedelje probne faze sistema "Oko sokolovo" u kojima je bahatim vozačima stizalo samo obaveštenje o nepropisnom parkiranju. Od danas će, osim fotografije nepropisno ostavljenog vozila, stizati i novčana kazna.

STROŽA KONTROLA NEPROPISNO PARKIRANIH AUTOMOBILA! OKO SOKOLOVO od danas "piše" kazne bahatim vozačima!

Sistem „Oko sokolovo“ od jutros funkcioniše u punom kapacitetu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da to znači da bahati vozači više neće uzurpirati tramvajske šine, pešačke prelaze i sva ona mesta na kojima nije predviđeno parkiranje.

- Od danas više nema bahatog parkiranja u Beogradu, barem ne u 93 ulice kojima saobraća javni gradski prevoz, a koje nadgleda sistem „Oko sokolovo“. Prethodnih godina bili smo svedoci uzurpiranja tramvajskih šina, zaustavljanja u žutim trakama, parkiranja na pešačkom prelazu ili trotoaru što je onemogućavalo majkama sa decom i ostalim pešacima da prolaze. Ovakvi vozači otežavali funkcionisanje javnog prevoza i drugih službi u gradu, i upravo je to razlog zašto smo uveli sistem „Oko sokolovo“ – navodi zamenik gradonačelnika za Pink.

Podseća da su danas istekle dve nedelje testne faze, u kojima su nepropisno parkirana vozila samo snimana.

- U prvoj nedelji smo samo objavljivali koliko smo nepropisno parkiranih registrovali, a u drugoj nedelji smo nepropisno parkiranima slali obaveštenja sa slikom vozila, kako bi videli kako su se parkirali. Uz obaveštenje slali smo i molbu da se ubuduće parkiraju propisno – navodi Vesić i dodaje:

Mislim da smo bili i više nego tolerantni prema bahatim vozačima i da smo im dali dve nedelje šanse da se naviknu na novi sistem. Od danas, oni koji se nepropisno parkiraju, plaćaće kazne.

Foto: printscreen RTV Pink

4 vrste kazni za bahate vozače

Vesić objašnjava da postoje četiri vrste kazni: od 5.000 dinara, od 10.000 dinara, od 15.000 dinara i od 25.000 dinara.

- Kazna od 5.000 dinara naplaćuje se za nepropisno parkiranje u ulicama koje ne pokriva sistem „Oko sokolovo“ i kojima ne saobraća javni prevoz. Kaznu od 10.000 dinara platiće nepropisno parkirani vozač u ulici kojom ide gradski prevoz i koja je pod nadzorom sistema „Oko sokolovo“. Za parkiranje u žutoj traci, na tramvajskoj baštici ili na pešačkom prelazu, kazna je 25.000 dinara jer se to smatra posebno bahatim parkiranjem koje ne može da se toleriše. Ako se neko parkira u parku i na zelenoj površini, kazna je 15.000 dinara – navodi Vesić.

Svi koji naprave prekršaj dobijaju obaveštenje o istom i, ukoliko oni nisu bili za volanom, u roku od osam dana mogu da identifikuju osobu koja je upravljala automobilom. S druge strane, u roku od osam dana vlasnici vozila mogu da plate 50 odsto kazne, čime priznaju da su vozili automobil.

- Tek posle osam dana teče obaveza da se kazna plati. Sve ovo je apsolutno po zakonu i mislim da je bilo vreme da se u Beogradu uvede red i da pristojni vozači i građani budu zaštićeni od onih koji misle da mogu da rade šta hoće – kaže zamenik gradonačelnika prestonice.

Dodaje da će se posebna pažnja obratiti na Bulevar kralja Aleksandra, Beogradsku ulicu, Maršala Tolbuhina, Francusku ulicu...

- Ove ulice biće pod posebnim tretmanom jer je u njima najveći haos. Ako prođete Bulevarom, u svakom trenutku ćete videti 10-15 nepropisno parkiranih vozila, a svi koji normalno voze, voze kao slalom. To ne sme više da se dešava i bahatog parkiranja u Beogradu neće biti – kaže Vesić za Pink.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda

pre 2 godine

Da li isto vazi za vozila gde su tablicama stavljene maske protiv korone ?

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set