• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.08.2020

20:05

LEP GEST! Gradonačelnik Ljubljane prihvatio da taj grad dobije Beogradsku ulicu!

Beograd

LEP GEST! Gradonačelnik Ljubljane prihvatio da taj grad dobije Beogradsku ulicu!

Podeli vest

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković podržao je inicijativu beogradskih vlasti da ulica u glavnom gradu Slovenije bude nazvana po srpskoj prestonici

Predlog da ulica u Ljubljani dobije ime po Beogradu službeno je u utorak uputio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, javlja slovenačka agencija STA.

Vesić je rekao kako je dugo postojala Ljubljanska ulica u Beogradu, ali da veruje da imenovanje ulica treba da sledi princip reciprociteta. Uveren je da će Ljubljana, grad pobratim Beograda, dobiti ulicu sa imenom po glavnom gradu Srbije u znak međusobnog poštovanja dva grada.

Upitani za komentar, ljubljanske gradske vlasti su navele da se gradonačelnik zalaže za inicijativu, ali odluku o tom pitanju donosi gradsko veće.

S obzirom da takav postupak uključuje obavezno javno iznošenje predloga kako je to propisano zakonom i traje oko pet do šest meseci, mogalo bi biti okončano početkom 2021. godine.

Ljubljanske vlasti ističju odličnu saradnju dva grad, kao i zalaganje Beograda za podizanje spomenika slovenačkom lingvisti Jerneju Kopitaru (1780-1844), očekivano ove godine, nakon što je Ljubljana otkrila statuu njegovog srpskog kolege Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864) 2016. godine.

Ljubljana ima nekoliko ulica nazvanih po gradovima u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Zagreb, Karlovac, Novi Sad, Skoplje i Prištinu.

Beograd ima ulice sa nazivima glavnog grada Slovenije, Bleda, Celja i Maribora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MI SMO DVE RAZLIČITE DRŽAVE, ALI MOŽEMO IĆI ZAJEDNO AKO JEDNI DRUGE BUDEMO POŠTOVALI! Vesić uputio inicijativu da Beograd dobije ulicu u Ljubljani
Beograd

MI SMO DVE RAZLIČITE DRŽAVE, ALI MOŽEMO IĆI ZAJEDNO AKO JEDNI DRUGE BUDEMO POŠTOVALI! Vesić uputio inicijativu da Beograd dobije ulicu u Ljubljani

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je danas, u ime Grada Beograda, uputio zvaničan predlog gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću i nadležnim organima u tom gradu da jedna ulica u slovenačkoj prestonici dobije ime Beogradska. Vesić je za Tanjug rekao da je uputio i predlog da Beograd finansira postavljanje spomen ploče u Ljubljani srpskom pukovniku Stevanu Švabiću koji je 1918. godine, zajedno sa srpskim vojnicima i slovenačkim dobrovoljcima, branio Ljubljanu u Prvom svetskom ratu

11.08.2020

10:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set