• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2020

13:47

VESIĆ: Do juna sledeće godine rešen problem buke u Beogradu

Beograd

VESIĆ: Do juna sledeće godine rešen problem buke u Beogradu

Podeli vest

Do juna sledeće godine biće rešen problem buke u Beogradu i za one objekte koji puštaju muziku, biće propisana zaštita od buke koja će biti obavezna, dok će za svako nepridržavanje uslediti novčana kazna, pa i gubljenje dozvole za rad, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić

 

Vesić je, govoreći na prezentaciji akustičkog zoniranja Beograda, rekao da je cilj da se reši jedan od najvećih problema u glavnom gradu, ističući da će se u narednom periodu raditi na izmeni zakonskih propisa, te da će se nakon formiranja vlade više govoriti o izmeni Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini.

Podsetio je da je između 2014. i 2016. godine rađen projekat akustičkog zoniranja centralne zone grada Beograda, koji je obuhvatio delove opština Stari Grad, Savski venac, Vračar, Palilula i Novi Beograd i naveo da sada sledi projekat akustičkog zoniranja za ceo grad, odnosno za svih 17 opština.

- Projekat će pokazati koji su izvori buke, koji ne dolaze samo od ugostiteljskih objekata, postoji i saobraćaj kao izvor buke... Kada budemo imali akustičke zone, tu će biti označeno kakav nivo buke je dozvoljen, što znači da su građani zaštićeni - rekao je Vesić.

Pojasnio je da će se izmenom Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini dati nadležnost komunalnoj miliciji, koji će dobiti aparate za merenje buke i koji će na licu mesta moći da izmere njen nivo, čime će se kažnjavati svi oni koji emituju jaču buku od dozvoljene.

- Ko hoće da emituje muziku moraće da uloži novac u zaštitu od buke. Komunalni milicioneri, kao i inspektori životne sredine moći će u svakom trenutku da izmere nivo buke i izreknu kazne na licu mesta, koja će ići do toga da se zatvaraju ugostiteljski objekti, ukoliko se kazne ponove - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je naveo i da će se na isti način rešavati i problem pare i mirisa, koji dolaze iz brojnih restorana, te da će restorani biti u obavezi da imaju svu opremu koja će sprečiti da se šire mirisi iz njihovih kuhinja.

- To nije dozvoljeno, moraće da se poštuju pravila. Vreme je da Beograd postane uređeno mesto za život - kazao je Vesić.

Grad Beograd će do kraja januara 2021. godine imati propisane akuštičke zone u svih 17 opština gde će posebno za svaku zonu biti poznat maksimalno dozvoljen nivo buke.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine sklopio je ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP, Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Institutom za ispitivanje materijala da kvalitetno i u skladu sa pravilima struke izvršava akustičko zoniranje Beograda u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set