• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.09.2020

18:35

SVI GRAĐANI MOGU DA UČESTVUJU! Predstavljena aplikacija "Moje drvo" za pošumljavanje Beograda!

Beograd

SVI GRAĐANI MOGU DA UČESTVUJU! Predstavljena aplikacija "Moje drvo" za pošumljavanje Beograda!

Podeli vest

U Beogradu je danas predstavljena aplikacija za android telefone "Moje drvo", pomoću koje građani mogu da učestvuju u pošumljavanju glavnog grada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je pojasnio da preko te aplikacije svaki građanin može da proveri gde će se sve saditi stabla na teritoriji Beograda i dodao da u aplikaciji trenutno postoje samo drvoredna stabla, ali da će se u budućnosti omogućiti građanima da mogu da kupe i stabla u parkovima i šumama.

- Za sada mogu da biraju samo drvoredna stabla. Izborom mesta gde žele da se zasadi njihovo stablo i uplaćivanjem cene stabla i same sadnje omogućavamo svakom građaninu da ima svoje drvo na teritoriji Beograda - rekao je Vesić i dodao da će pored stabla stajati natpis sa imenom donatora.

Foto: Informer

Ova aplikacija je, kaže, unikatna i po tome što putem nje građani mogu da izračunaju koliko troše ugljen-dioksida i vide koliko bi stabala trebalo da zasade godišnje kako bi tu potrošnju anulirali.

Foto: Informer

- Građani mogu da snime devastirane zelene površine i da preko aplikacije šalju Sekretarijatu za zaštitu životne sredine ako primete da je neko stablo oštećeno, isečeno, da se suši. Takođe, mogu da predlažu nove lokacije za sadnju, kao i da se prijave za volontiranje, odnosno da se priključe akcijama sadnje koje organizujemo - rekao je Vesić.

Foto: Informer

Naveo je da Beograd spada u zelenije gradove Evrope i dodao da je 16 odsto teritorije Beograda pokriveno zelenilom, a da je pre osam godina to bilo oko 15 odsto.

- To znači da smo za poslednjih osam godina zasadili oko 900 hektara zelenih površina i ponosni smo zbog toga - rekao je Vesić.

Foto: Informer

Dodao je da zelenila nikad nije dovoljno i da je cilj gradske vlasti da četvrtina teritorije Beograda bude pokrivena zelenilom, te da je zato prošle godine obećano građanima da će u narednih deset godina biti zasađeno milion stabala. Naveo je da će samo ove godine, bez obzira na virus korona, vanredno stanje, zastoj u radu privrede i mogućostima uvoza novih stabala, na teritoriji grada Beograda biti zasađeno skoro 150.000 novih stabala. Kako je obrazložio, 100.000 stabala će zasaditi JP "Srbijašume", 40.000 gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine i oko 6.000 JKP "Zelenilo Beograd".

- To znači da ćemo, ovim tempom, uspeti da ispunimo svoje obećanje i da će Beograd biti bogatiji za milion stabala u narednih deset godina - rekao je Vesić. Naveo je da je vreme da u veliku akciju ozelenjavanja Beograda budu uključeni i građani, dodajući da su na tu ideju došli jer su se mnogi građani javljali Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i pitali kako mogu se uključe u ozelenjavanje glavnog grada, te da je zato pokrenuta aplikacija "Moje drvo" koja se koristi u mnogim evropskim gradovima.

Foto: Informer

 Pozvao je sve Beograđane da koriste tu aplikaciju jer na taj način, dodao je, svi zajedno učestvujemo u tome da glavni grad bude zeleniji. Vesić je pozvao kompanije da svojim klijentima za Novu godinu poklone drvo, a ne rokovnike i slične poklone za čiju je izradu potrebno iseći neko drvo.

- Nadam se da ćemo svi zajedno dati svoj doprinos da naš grad bude zeleniji - zaključio je zamenik gradonačelnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set